Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем да се сравняваме с другите

Сравняването на себе си с другите не е непременно нещо лошо. То е съществен и неизбежен процес в ежедневието ни. Проблемът възниква, когато се повтаря и започва да определя вашата лична стойност.

Някои от негативните последици, които могат да възникнат поради сравняването на себе си с околните:

• Губите време. Когато постоянно се сравнявате с другите, вие се фокусирате върху това, което нямате, вместо върху това, което имате и може да укрепите. Освен това сравнението означава, че се фокусирате върху друг човек, който няма нищо общо с вас. Не забравяйте, че личната му история е коренно различна, така че изобщо няма смисъл да се сравнявате с него.
• Вие отслабвате самочувствието си. Сравняването на себе си с другите ви кара да мислите, че животът или положението ви са по-неблагоприятни от тези на останалите. Това също може да ви накара да подцените вашите постижения, силните си страни, вашите качества... В дългосрочен план това ще подкопае вашата безопасност и достойнство, което ще ви накара да се отхвърлите.
• Настроението ви се понижава. Сравненията, когато не са във ваша полза, обикновено влияят негативно на това как се чувствате. Те фокусират вниманието ви върху това, което нямате, или грешките, които сте направили.
• Това ви пречи да установите здрави отношения. Ако постоянно се сравнявате с другите и се опитвате да бъдете по-добри от тях, ще ви бъде трудно да установите трайни и качествени отношения. Сравнението често предизвиква чувство на завист и конкурентоспособност с други хора, които са ви близки.


Съвети, които ще ви помогнат да спрете да се сравнявате с другите

1. Приемете, че се сравнявате с другите
Ако не може да признаете, че живеете живота си, сравнявайки себе си с околните, няма да решите нищо. Следователно първата стъпка е да приемете тази реалност.

2. Бъдете наясно с вредата, която нанасяте на себе си
Помислете за ефектите, които сравненията с останалите имат върху вас. Как ви карат да се чувствате? Какво ви карат да правите?

3. Намалете времето си в социалните медии
В днешно време социалните мрежи имат голямо значение в ежедневието ви. В тези платформи повечето хора показват само положителните страни от живота си, което създава впечатлението, че нямат проблеми или трудности. Следователно е лесно да попаднете в капана на вярването, че не сте на ниво или не сте достатъчно добри.

4. Съсредоточете се върху ученето, вместо да се състезавате
Никой не е перфектен. Да се чувстваш зле, когато се сравняваш с другите, е знак, че не си достатъчно смирен, за да приемеш, че е възможно да се учиш от някой друг.

Ако ще се сравнявате, това трябва да е от нагласа на учене и вдъхновение. Така сравнението, вместо да ви причини дискомфорт, ще бъде възнаграждаващо и обогатяващо.

5. Примирете се с несъвършенството
Никой не е съвършен. Винаги може да се учим и усъвършенстваме. За да имате по-пълноценен живот, трябва да може да развиете добро отношение към грешките и пораженията си. Само тогава можете да извлечете най-доброто от тях и да си вземете поука.

6. Запитайте се къде искате да отидете
Един от най-важните аспекти е да сте наясно какво искате да постигнете. Запитайте се какви са вашите цели и цели във връзка с вашите ценности. След това помислете как може да ги постигнете.

Всичко е свързано със съсредоточаване върху себе си, а не върху другите. Това означава да отделите време за това, което може да направите, за да материализирате мечтите си. Може да прегледате някои от тях, за да видите дали не се нуждаят от корекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X