Напишете дума/думи за търсене

Поуката от историята на Принцесата на огъня

Средновековните приказки са нещо повече от истории за красиви принцеси и свирепи, смели воини. Скрити между редовете, може да намерим поука, която да послужи като дидактически и образователен урок за децата.

Средновековието не е само тъмен период от историята на човечеството, пълен с помпозност и неграмотност. Чрез неговите истории може да го превърнем във време на рицарство, битки и принцеси, които осмислят въображаемия свят на детето.

Представяме ви Принцесата на огъня - средновековна приказка с поука, която ще помогне на малчугана да създаде и развие своето въображение.

Живяла някога и невероятно богата, красива и мъдра принцеса. Уморена от фалшиви ухажори, които се интересували само от парите й, тя обявила, че ще се омъжи само за онзи, който успее да й подари най-ценния, нежен и искрен подарък от всички.

Дворецът се пълнел с цветя и подаръци от всякакъв вид - писма, описващи нестихваща любов, букети с екзотични цветя, скъпи бижута... Сред всички тези прекрасни дарове тя намерила камъче, обикновено мръсно камъче. Заинтригувана, тя поискала да види кой е този, който е предложил този подарък. Въпреки любопитството си, тя се преструвала, че е силно обидена от армагана, когато се срещнала с младия мъж, който й го подарил. Той обяснил избора си на подарък така:

"Скъпа принцесо, това камъче представлява най-ценното нещо, което човек може да даде - това е сърцето ми. Освен това е искрено, защото все още не е ваше и е твърдо като камък. Само когато се напълни с любов, ще омекне и ще бъде по-нежно от всяко друго сърце на света."

Младежът си тръгнал, оставяйки принцесата изненадана и пленена. Тя толкова се влюбила в него, че носила малкото камъче със себе си, където и да отиде, и в продължение на месеци радвала младежа с подаръци и внимание. Но сърцето му останало твърдо като камъка в ръцете й.

Загубила надежда, тя накрая хвърлила камъчето в огън.
Пламъкът бил толкова силен, че камъкът започнал да се рони и отвътре се показала красива златна фигура. Тогава принцесата разбрала, че самата тя трябва да бъде като огъня и да раздели безполезното от истински важното.

През следващите месеци тя се заела да промени царството и посветила живота си, мъдростта си и богатството си на разделянето на това, което наистина е ценно, от това, което е без значение. Тя се отказала от лукса, бижутата, излишъка, което означавало, че всички в кралството вече имали храна за ядене и книги за четене. Нейните поданици били омагьосани от нейния характер и нейната харизма. Самото й присъствие пръскало такава човешка топлина, че започнали да я наричат „Принцесата на огъня“.
Досущ като при камъчето, огънят на нейното присъствие разтопило твърдостта на сърцето на младия мъж. И точно както бил обещал, той станал нежен и внимателен и двамата с принцесата се обичали до края на дните си.

Поуката от тази приказка е, че смирението е изключително приветствана ценност и добродетел.

Помнете, че децата обичат да слушат любовната история на своите родители. Отделете време, за да разкажете на наследника си как сте се запознали и какво ви харесва най-много във вашата половинка. Не забравяйте да му кажете, че най-важната част не е началото, а това, което следва.

Не бийте децата, променя съдби

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X