Напишете дума/думи за търсене

Синдромът на Рапунцел - симптоми, причини и лечение

Знаете ли, че поглъщането на коса може да ви накара да качите до шест килограма? И това е само един от страничните ефекти на състоянието, наречено Синдром на Рапунцел.

Това е много рядко заболяване. Хората, които страдат от него, имат косми в стомаха и червата си от доброволно и компулсивно ядене на собствената си коса (трихофагия). Това разстройство е свързано с трихотиломания (компулсивното желание на човек да скубе собствената си коса) и причинява сериозни стомашно-чревни усложнения.

Синдромът на Рапунцел засяга предимно млади жени, но експертите все още не са напълно ясни за причините. Лекарите вярват, че това е свързано с ниско самочувствие, тревожност и депресия, както вманиачаването по собствената си коса и други психични разстройства.
Времето между момента, в който човек започне да поглъща косми, до момента, в който започне да има симптоми, може да варира.

Някои от симптомите, които сочат към потенциален трихобезоар (маса от неразграден материал в стомашно-чревния тракт.), са:

• Отслабване.
• Признаци, че има нещо, което пречи на стомаха или червата
• Гадене, повръщане, постоянно чувство за ситост и невъзможност за ядене
• Диария
• Халитоза
• Желязодефицитна анемия
• Кървави изпражнения
• Алопеция ареата, свързана с трихотиломания


Този синдром е труден за диагностициране, тъй като пациентите са склонни да отричат, че ядат коса. Наличието на един от горните симптоми също може да бъде индикатор за трихофагия.
Наличието на алопеция може също да показва, че човекът има трихотиломания. Хората с това състояние могат да скубят космите от всяка точка на тялото си, въпреки че най-често срещаните области са скалпа, веждите и миглите.

Скубането на косата може да бъде свързано с различни ритуали, като умишлено да изберат какъв вид косми да издърпат, да я докоснат и почувстват, да я поставят в устата и т.н.

Анализът на изпражненията, ехографията, ЯМР и гастроскопията помагат на лекарите да стигнат до окончателна диагноза. Гастроскопията е най-добрата техника за потвърждаване на наличието на трихобезоари.
Това разстройство засяга най-често жените и може да се появи на всяка възраст. Свързването му с трихофагия също е по-често при жените. Това е хронично и променливо разстройство, въпреки че може да се подобри с правилното лечение.


Лечението, което препоръчват експертите, е техниката за отмяна на навика.
Основните й компоненти са:

• Информираност. Това включва описание на проблема, неговата история и резултатите, за да се насърчи осъзнаването у пациента.
• Конкуриращ се отговор. По време на тази фаза на лечението, терапевтът помага на индивида да тренира и изпълнява поведение, което е несъвместимо с проблемното поведение.
• Мотивация. След това терапевтът помага да мотивира пациента да направи това, което е научил. Разглеждат се всички неудобства, които създава проблемът, търси се социална подкрепа и се говори публично за постиженията.
• Обобщение. Практикуване на целия процес в различни области от живота на субекта.
Друга стратегия е предотвратяването на експозиция и отговор. Това включва излагане на пациента на неприятните чувства, които предхождат скубането на косата и блокират изпълнението на отговора им.

Целта е индивидът да свикне с усещането, без да е необходимо да изпълнява компулсивния отговор.

Лечението на Синдрома на Рапунцел включва разтваряне на масите чрез химичен или ензимен процес. Трихобезоарът може да се премахне с ендоскопия или операция заедно с медицинско лечение на потенциално сериозни усложнения.

Интересни факти за Синдрома на Рапунцел


Воган ЕД и неговите сътрудници са първите, които описват това състояние през 1968 г. Въпреки това през 12 век пр. Х. някои хора поглъщат трихобезоар от животни, защото вярват, че имат лечебни свойства.
Както стана ясно, това разстройство е много рядко. В целия свят са регистрирани само около 100 случая. Името на синдрома идва от едноименната приказка на Братя Грим. Вероятно сте запознати с историята на Рапунцел, която била в капан в кула и трябвало да спусне дългата си коса надолу по кулата, за да може принцът да се изкачи по нея и да я спаси.

В заключение

Трихобезоарът може да прилича много на косата на Рапунцел, тъй като те обикновено са във формата на опашка или плитка. Няма значение какъв цвят е косата, преди пациентът да я погълне. Полученият безоар винаги е черен и може дори да съдържа парченца несмляна храна. Масата на косата може да варира по размер, форма и тегло (до шест килограма).

Синдромът на Алиса в страната на чудесата - причини и последствия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X