Напишете дума/думи за търсене

Какви са дългосрочните поражения от COVID-19

Симптомите на COVID-19 понякога могат да продължат с месеци, предупреждават специалисти от престижната клиника Майо в Минесота. Вирусът може да увреди белите дробове, сърцето и мозъка, което увеличава риска от дългосрочни здравословни проблеми.

Повечето хора, страдащи от COVID-19, се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Но някои - дори тези, които са имали леки версии на заболяването - продължават да изпитват симптоми след първоначалното си възстановяване. 

Възрастните хора и хората с много по-сериозни заболязавия най-често страдат от дълъг COVID, но дори млади, иначе здрави хора могат да се чувстват зле в продължение на седмици до месеци след инфекцията. Най-честите признаци и симптоми, които се задържат във времето, включват:

  • Умора
  • Задух
  • Кашлица
  • Болки в ставите
  • Болка в гърдите

Други дългосрочни признаци и симптоми могат да включват:

  • Мускулна болка или главоболие
  • Бърз сърдечен ритъм
  • Загуба на мирис и и обоняние
  • Проблеми с паметта, концентрацията или съня
  • Обрив или косопад

Много малко се говори за още по-дългосрочните увреждания от коронавируса, може би защото все още учените знаят малко. Така или иначе сме събрали за вас информацията, която до този момент е ясна.

Увреждане на органи, причинено от COVID-19

Въпреки че COVID-19 се разглежда като заболяване, което засяга предимно белите дробове, то може да увреди и много други органи. Това увреждане на органите може да увеличи риска от дългосрочни здравословни проблеми. Органи, които могат да бъдат засегнати от COVID-19, включват:

Сърце

Образните тестове, направени месеци след възстановяване от COVID-19, показват трайно увреждане на сърдечния мускул, дори при хора, които са имали само леки симптоми на COVID-19. Това може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност или други сърдечни усложнения в бъдеще.

Бели дробове

Типът пневмония, често свързан с COVID-19, може да причини дълготрайно увреждане на малките въздушни торбички (алвеоли) в белите дробове. Получената белезна тъкан може да доведе до дългосрочни проблеми с дишането.

Мозък

Дори при младите хора COVID-19 може да причини инсулти, гърчове и синдром на Guillain-Barre - състояние, което причинява временна парализа. COVID-19 може също да увеличи риска от развитие на болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Кръвни съсиреци и проблеми с кръвоносните съдове

COVID-19 може да направи кръвните клетки по-склонни да образуват съсиреци. Докато големите съсиреци могат да причинят инфаркти и инсулти, се смята, че голяма част от сърдечните увреждания, причинени от COVID-19, произтичат от много малки съсиреци, които блокират малките кръвоносни съдове (капиляри) в сърдечния мускул.

Други части на тялото, засегнати от кръвни съсиреци, включват белите дробове, краката, черния дроб и бъбреците. COVID-19 също може да отслаби кръвоносните съдове, което допринася за потенциално дълготрайни проблеми с черния дроб и бъбреците.

Проблеми с настроението и умората

Страховете, свързани с COVID-19, при хората, които го изкарват с леки симптоми, и огромният стрес, който хората с по-тежки симптоми преживяват в болницата, са причина за посттравматичен стрес и развитие на депресия и тревожност.

Тъй като е трудно да се предвидят дългосрочните резултати от коронавируса, учените разглеждат дългосрочните ефекти, наблюдавани при свързани вируси, като този, който причинява тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

Много хора, които са се възстановили от ТОРС, продължават да развиват синдром на хроничната умора и разстройство, характеризиращо се с екстремна умора, която се влошава при физическа или умствена активност, но не се подобрява с почивка. Същото може да се отнася и за хората, които са прекарали COVID-19.

Много дългосрочни ефекти на COVID-19 все още са неизвестни

Все още е неизвестно как COVID-19 ще повлияе на хората с течение на времето. Изследователите обаче препоръчват на лекарите да наблюдават внимателно хората, които са прекарали COVID-19, за да видят как функционират техните органи след възстановяване. Препоръчва се след прекаран вирус да минете на профилактични прегледи.

Много големи медицински центрове по света откриват специализирани клиники, за да осигурят грижи за хора, които имат постоянни симптоми или свързани заболявания, след като се възстановят от COVID-19.

Важно е да запомните, че повечето хора, които имат COVID-19, се възстановяват бързо. Но потенциално дълготрайните проблеми на COVID-19 правят още по-важно намаляването на разпространението на болестта, като се следват предпазни мерки като носене на маски, избягване на социални контакти и поддържане на хигиена.

Препоръките на СЗО за това как да се храним по време на коронавирус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X