Напишете дума/думи за търсене

Пълно ли е възстановяването от COVID-19

Коронавирусът вдигна цялата световна научна общност на крак. Учените и изследователите постоянно проследяват спецификата на инфекциите, както и възможностите за възстановяване. Но те разполагат с данни само за потвърдени случаи, а хората, които го изкарват, без да си направят тест, са огромен брой. Експертите също нямат информация за резултата от всяка инфекция. Ранните оценки обаче прогнозират, че общата степен на възстановяване от COVID-19 е между 97% и 99,75%.

Как се чувствате, докато се възстановявате

Не всеки, който се зарази с коронавирус, ще забележи симптоми. Ако ги получите, те може да се появят 2 до 14 дни след инфекцията ви. И тези симптоми варират при отделните хора.

Един от най-честите признаци е температурата, която за повечето възрастни е около 38 °C или по-висока. Това означава, че тялото ви се опитва да се пребори с нашественик.
Около 50% от хората, които се разболяват, имат суха кашлица. Това е кашлицата, при която не отделяте никаква слуз или храчки. Но около една трета имат кашлица със слуз.
Може също да се чувствате много уморени. По-рядко се срещат болки в гърлото. Главоболието също е чест симптом, както и болките в ставите. Към симптомите, причинени от вируса, са студените тръпки, загубата на обоняние и вкус, гаденето, повръщането, диарията.
Някои хора, които са прекарали COVID-19, казват, че имат проблеми с дълбокото вдишване и се чувстват сякаш имат плътна лента, обвита около гърдите им. В много случаи се съобщава за загуба на мирис и вкус. Някои пациенти имат кожни обриви и потъмнели пръсти, наречени „COVID пръсти“.

Какво е времето за възстановяване на коронавируса?

Ранните изследвания показват, че може да отнеме 2 седмици, докато тялото ви преодолее леко заболяване, или до 6 седмици за тежки или критични случаи. По-новите данни показват, че възстановяването варира при различните хора в зависимост от неща като вашата възраст и цялостно здравословно състояние. Умората, главоболието и затрудненото дишане са симптомите, които най-често се задържат.

Ако сте били болни, трябва да се изолирате у дома, докато:

  • Не сте имали температура от 24 часа, без да използвате лекарство за намаляване на температурата.
  • Вашите симптоми се подобряват значително, въпреки че може да не са напълно изчезнали.
  • Изминали са поне 10 дни от началото на симптомите ви.

Възстановяване след тежко заболяване с COVID-19

Малък процент от хората, които имат новия коронавирус, трябва да бъдат приети в болница. Това може да зависи от неща като възраст и общо състояние на здравето и може да продължи 2 седмици или повече.
Някои хора, които имат тежък COVID-19, получават усложнение, наречено синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), което може да увреди белите дробове и да затрудни дишането.
Ако сте тежко болни, може да се нуждаете от лечение в интензивно отделение. Много пациенти, които прекарват времето си в отделението за интензивно лечение, губят тегло и сила.

Възстановяване

Учените все още разглеждат как имунната система на човек реагира на COVID-19 и дали можете да хванете вируса отново, след като се възстановите. Едно ранно проучване върху маймуни установи, че те не се заразяват за втори път. Други изследвания казват, че някои хора губят антителата си за няколко месеца.

Но може да имате вирус в тялото си в продължение на седмици, така че е добре да продължите да следвате официалните съвети за измиване на ръцете, поддържане на чисти повърхности и оставане вкъщи, когато е възможно.

Как да се почувстваме по-добре

Няма лечение за COVID-19, въпреки че ако трябва да останете в болницата, някои лекарства могат да съкратят възстановяването ви.

Яжте здравословни храни. Заредете тялото си с необходимите витамини и хранителни вещества, за да се оправи. Ограничете сладките или силно преработени храни като бисквитки и газирани напитки. Ако нямате апетит, не е нужно да се опитвате да се насилвате.

Пийте много течности. Направете това, дори ако не ви се яде.

Почивка. Скоро вероятно ще се почувствате по-добре, но е нужно да си почивате. Не правете никакви силови упражнения, не почиствайте цялата къща, не влизайте във фитнеса още няколко седмици. Имайте търпение и вяра, а ако усетите, че някой от симптомите ви се влошава, вместо да се оправя, се обадете на вашия лекар.

При така създалата се ситуация е изключително важно да запазите самообладание и да пазите психическите си сили. При лек коронавирус това е половината от нужното ви да оздравеете. Затова се погрижете освен за тялото, и за душата си. С почивка, приятни книги и филми у дома, ведри мисли и много вяра, че всичко скоро ще бъде наред.

Вижте кой страда от дълъг COVID.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X