Напишете дума/думи за търсене

Кой страда от дълъг COVID-19 и какви са симптомите

Много хора се оплакват, че дни и седмици след края на карантината си и на отрицателния тест за Covid-19 симптомите на заболяването продължават да ги тревожат.
Според ново изследване на болестта, проведено от Националния здравен институт на Обединеното кралство, пациентите, заразени с вируса, продължават дълго да страдат от нарушения в мозъка, белите дробове, сърцето, червата, черния дроб, кожата и други части на тялото. Това е така нареченият „дълъг COVID“. Някои от симптомите му са изтощението, „мозъчната мъгла“, загубата на коса и липсата на вкус и обоняние.

Проучване в Италия установи, че 87% от хората, изписани от болница в Рим, все още изпитват поне един симптом два месеца след появата на Covid-19. Най-малко 55% са имали три или повече симптома, включително умора, затруднено дишане и болка в ставите и гърдите.

Миналия месец от Public Health England съобщиха, че около 10% от леките случаи на Covid-19, които не са били приети в болница, съобщават за симптоми с продължителност над четири седмици. Отделно проучване на King’s College London, използващо данни от приложението Covid Symptom Study с 4 милиона редовни сътрудници, предполага, че между 10% и 20% от инфекциите са довели до усложнения, продължили повече от месец.

Ако около 10 процента от хората с потвърден Covid-19 ще страдат от дълъг Covid, това би означавало повече от 3,8 милиона души по света. Но изследователите заявиха, че е твърде рано да се даде надеждна оценка на разпространението.

И така, какви са симптомите на дългия COVID?

Проучването, проведено от д-р Клер Стивс и проф. Тим Спектор в King’s College London, изследва продължителността на времето, при което хората имат симптоми, като разглежда фактори като възраст по отношение на вероятността от развитие на дълъг COVID.
Изследователите установяват, че възрастните хора са много по-склонни да получат дълъг COVID, отколкото по-младите хора, въпреки че се среща във всички възрасти.

Дългият COVID засяга около 10% от 18 до 49-годишните, които се разболяват от COVID-19.

Процентът нараства до 22 процента при над 70-годишните.

Теглото също играе роля. Хората, които развиват дълъг COVID, са обикновено с по-високо тегло от тези с къс COVID.

Според проучването продължителните симптоми на COVID се разделят на две групи.

Една група има респираторни симптоми като кашлица и задух, както и умора и главоболие.

Докато втората група е „многосистемна“, което означава, че са засегнати много части на тялото, включително мозъка, червата и сърцето.

Проучването установи: „Страдащите от дълъг COVID съобщават за сърдечни симптоми като сърцебиене или ускорен сърдечен ритъм, както и изтръпване и проблеми с концентрацията („мозъчна мъгла“)."

Хората, които са имали широк спектър от симптоми в много органи на тялото си, се нуждаят от посещение при специалист или дори няколко специалиста.

Не се тревожете, ако след прекаран COVID дълго време сте уморени например. Дори при лек COVID това е нормално – хранете се пълноценно, не се претоварвайте, избягвайте всякакъв стрес и говорете с лекаря си, за да ви назначи необходимите изследвания и да имате пълната картина на състоянието си.

Пазят ли ни антителата, ако сме изкарали вируса?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X