Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазите кожата си от дразненето на маските

COVID-19 донесе много промени в нашето ежедневие и една от тях вероятно вече сте забелязали по кожата си. През пролетта центровете за контрол и превенция на заболяванията по цял свят препоръчаха на хората да носят маски, за да забавят разпространението на вируса, особено когато се намират на многолюдни места, където поддържането на социална дистанция е трудно.

Носенето на маски за продължителни периоди от време може обаче да доведе до дразнене на кожата, обриви и акне. В по-сериозни случаи, каквито видяхме с много здравни работници, носещи маски N95 по цели денонощия, това може да доведе до сериозни травми по кожата.

И така, как да следвате указанията за безопасност и едновременно да защитавате кожата си? Американският дерматолог Андрю Нюман споделя няколко неща, които можете да направите, за да намалите тези нежелани странични ефекти.

Изберете правилната материя

Тъй като учените не препоръчват да ползвате текстилни маски, направени от парче плат у дома, заложете на всички останали видове. От решаващо значение е да обърнете внимание на това как е изградена вашата маска за лице, както и на материала, от който е направена. Избягвайте синтетични материали като полиестер, найлон и вискоза. Те са склонни да запотяват, което може да доведе до дразнене.

Почиствайте и овлажнявайте кожата си поне по два пъти на ден

Измивайте лицето си преди и след носенето на маска, ако, разбира се, това ви е възможно. Използвайте нежно почистващо средство, а след това покривайте с хидратиращ крем. Вашият почистващ препарат и овлажнител трябва да са некомедогенни (което означава, че няма да блокират порите) и да не съдържат аромати. Опитайте да си намерите препарат със салицилова киселина.

Ако носите маската по цял ден, е добре да нанасяте хидратиращо средство повече от два пъти на ден и не забравяйте да си миете ръцете, преди да го слагате.

Сменяйте редовно маската

Ползваните маски събират микроби и пот, а това е драма за кожата на лицето ви. Трябва да сменяте маската си редовно, а ако ползвате многократна, да я дезинфекцирате и перете всеки ден. Избягвайте силни препарати за миене, които съдържат аромати, защото те допълнително ще раздразнят кожата ви.

Избягвайте козметика с алкохол и ретинол

Ако имате обрив или дерматит от маските за лице, най-добре е да махнете от рутината си продукти, които изсушават, а такива са тези, които съдържат алкохол или ретинол. Като цяло се научете да избирате козметиката си така, че в нея да няма алкохол.
Също така се въздържайте от използването на тежки и мазни продукти като фон дьо тен например.

Използвайте цинков оксид там, където маската се трие в кожата

Да, точно все едно сте с памперс на лицето. Цинковият оксид е чудесен продукт, който може да използвате за намаляване на абразията и възпалението, както и за предотвратяване на дразнене. Поставете малко на носа, брадичката, зад ушите и други области, в които маската за лице се трие. Това ще осигури защитна бариера и ще предпази кожата ви от нараняване.

Правете си редовно и козметични маски за лице. Вижте как.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X