Напишете дума/думи за търсене

Видове маски за лице – кога и как се ползват

Козметичните маски са ефективна грижа за кожата и за справяне с проблемите й. Те са продукт на научни изследвания и на високи технологии в козметичната индустрия.

Максимален ефект от тях се постига само когато са част от комплексна и постоянна грижа за кожата. Въздействието им се дължи на ускоряване на кръвообращението, олющване на мъртвите клетки, подобряване и поддържане на еластичността, изравняване на повърхността на кожата.

Маските регулират и дейността на мастните и потните жлези, свиват порите, действат противовъзпалително и забавят процеса на появяването на бръчки.

Маските се определят по следните особености.

Честота на използване

Има маски, които може да използвате всеки ден, и други, които се нанасят като поредица от процедури. Специалистите препоръчват по-масовите маски да се ползват веднъж-два пъти в седмицата, а най-интензивните от тях - не по-често от 1-2 пъти в месеца.

В зависимост от типа кожата

Съществуват подхранващи маски за суха кожа, подсушаващи за мазна, със специални съставки за чувствителна и склонна към алергии кожа, както и универсални маски. Винаги подбирайте подходящата точно за вашия тип кожа.

В зависимост от начина, по който действат на кожата

- Почистващите маски се използват за дълбоко почистване на кожата, за отстраняване на излишъка от кожна мазнина и за отпушване на порите. Тях може да ползвате до два пъти в седмицата. Като основа на тези маски най-често служи козметичната глина, или каолин, която идеално изтегля всички замърсявания. Същото въздействие има и плодовата киселина от екстракти на някои растения. Повечето от този тип маски са отлепващи се - нанасят се на тънък слой върху кожата и след като изсъхнат, се отлепват като тънка ципа от лицето.

- Пилинг маските са разновидност на почистващите маски, но техният ефект се дължи на механично отделяне на вроговени частици или на мъртви клетки от повърхността на кожата, защото съдържат дребни абразивни частици.

- Стягащите се използват при мазна кожа с разширени пори. Тяхното въздействие се дължи на стягане на извеждащите отвори на мастните жлези.

- Избелващите се правят за изравняване на цвета на кожата (тена), за отстраняване на малки бенки и пигментни петна. За постигане на максимален успех обикновено се правят курсове с тях.

- Тонизиращите подобряват кръвообращението на кожата и се грижат за по-доброто й снабдяване с кислород.

- Хидратиращите маски са особено ефикасни след дълго излагане на слънце. Може да се използват толкова често, колкото искате. Подходящи са за всяка възраст. Кожата обикновено ги попива и не се налага да се измиват.

- Регенериращите и подхранващите съдържат активни компоненти за борба с бръчките - различни хормоноподобни и белтъчни вещества, витамини, екстракти от растения и други съставки, които стимулират възстановителните процеси в кожата. Може да се използват като всекидневно допълнение към крема или на интензивни курсове.

- Лифтинг маските са разновидност на регенериращите маски. Обикновено се използват, когато трябва да се получи бърз подмладяващ ефект. Към тази категория може да се причислят пластичните маски, които съдържат смоли, парафин, пектин и каолин. Нанасят се върху кожата топли. В процеса на изстиване маската стяга кожата. Мускулите се опъват, а бръчките се разглаждат. Този ефект се постига и при колагеновите и плацентни маски.

- Успокояващите отнемат раздразнението и почервеняването на много чувствителните кожи, в това число и на тези, склонни към дерматит.

- Противовъзпалителните се използват при акне, алергични обриви и други възпалителни процеси. Съдържат антибактериални компоненти, екстракти от лечебни растения.

Как се нанасят

Преди да нанесете маската, почистете добре кожата. Ефектът от нея ще е още по-добър, ако преди това сте направили на лицето си парна баня или компрес.

Около очите и на устните маска не се нанася. След като нанесете маската, легнете и се отпуснете. Маска може да си направите и докато си взимате вана. Заради парата тя ще действа по-интензивно.

Свалете я със специална гъбичка, памучен тампон или просто изплакнете лицето с вода със стайна тампература. Докато я сваляте не бива да търкате или разтягате кожата си дори когато тя се почиства по-трудно. Накрая изплакнете лицето с хладка вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X