Напишете дума/думи за търсене

Видове маски за подмладяване на лицето

Маските и пакетите са специални козметични препарати, нанасяни върху лицето, с цел подмладяване и разхубавяване на кожата. Изискват кратко апликационно време и лекуват различни кожни състояния едновременно.

Маската е пластичен продукт, което означава, че изсъхва след нанасянето и напълно изолира кожата от околната среда. Съставките са алгинат, парафинов восък и гипсов пластир. Маските могат да съдържат и специални съставки като глина, каолин и силиций за уплътняващ и абсорбиращ мазнината ефект.

Глинените маски са приготвени за стимулиране на циркулацията и временно свиване на кожните пори. Те са продукти, готови за употреба, със съставки, подобни на тези в лечебните кремове, но също съдържат каолин и силиций. Абсорбират мазнината и се използват при мазна и комбинирана кожа. Глинените маски се нанасят с четка и се оставят върху лицето за около 10 минути.

Парафиновите маски са специално приготвени и освен парафин съдържат и други лечебни съставки. Парафинът се стопява малко над телесната температура непосредствено преди нанасянето, понеже бързо изстива и се втвърдява. Парафиновите маски се използват заедно с лечебен крем, понеже парафинът сам по себе си няма лечебни свойства, но позволява по-дълбоко проникване на кремовите съставки в кожата. Памучни възглавнички и марля също се използват при парафинова апликация, понеже косми на лицето могат да полепнат по парафина, ако лицето не е покрито, и снемането на маската ще е трудно и болезнено.

Моделиращите маски съдържат специални кристали от каолин. Както парафиновите маски, и моделиращите се използват съвместно с лечебен крем. При смесване със студена вода непосредствено преди нанасянето (с дебелина около 0,5 см) маската се втвърдява. При смесването на гипсовите кристали с водата се получава химическа реакция с постепенно увеличаваща се температура, която достига до около 43 градуса Целзий. Маската се оставя да престои върху лицето, докато постепенно се изстуди напълно, което става за около 20 минути.

Топлината повишава кръвната циркулация, което е много благоприятно за суха, зряла или повяхнала кожа. Тази маска не се препоръчва за чувствителна кожа, със силно разширени капиляри, при мазна или увредена кожа. Масажът също е противопоказан преди и след моделирана маска, понеже кръвната циркулация вече е стимулирана от самата маска. Този тип маски могат да бъдат доста тежки за лицето и не трябва да се прилагат в тилната област или при клиентки, които страдат от клаустрофобия.

Серни маски. Съдържат сяра, като често използван химикал и важна съставка, оказват благотворен ефект чрез намаляване на продукцията на мастните кожни жлези.

Често се приготвят маски от парафин и глина, но понякога клиентите предпочитат маски от пресни плодове и зеленчуци, мляко, кисело мляко или яйца. Пчелен мед и бадемово или овесено брашно се смесват с мляко, за да образуват паста, която се използва за маски, които са много полезни, освен ако клиентите са алергични към някои от съставките. Попитайте клиентката дали е алергична, преди да поставите маската, която се оставя да престои около 10 до 15 минути.

Пакети. Също се отнасят към лечебните кремове и маски, имат подобен състав и не засъхват през цялото апликационно време. Пакетите са много подходящи за чувствителна кожа и оказват отличен хидратиращ ефект. Нанасят се с четка и престояват около 10 минути.

Използване на марля за нанасяне на маска

Марлята е тънка, пропусклива материя, изтъкана от памук. Използва се, за да държи на място определени съставки на маската, които имат тенденция да се стичат, като смлени или пасирани плодове и зеленчуци. Могат да се използват и други подобни, рехаво изтъкани памучни материи, като например тюл. Съставките на маската се поставят върху един слой марля, през която те действат върху кожата. В някои случаи се налага да се използва и втори слой марля, за да не се изплъзнат продуктите. Марля също се използва, за да не прилепват към кожата и към малки косми парафинът и каолинът.

Марлята трябва да е с достатъчни размери, за да покрива цялото лице и шията. Въпреки че клиентката може да диша през марлята, на някои места може да бъде леко прорязана за по-голямо удобство.

Ампули

Ампулите са малки запечатани стъкленици, съдържащи силно концентриран екстракт на водна или маслена основа за единична апликация. Тези екстракти се поставят под нощен или масажен крем. Има ги в разновидности за всеки тип кожа и кожни проблеми. Някои се използват месечно или няколко пъти годишно. Други са предназначени само за нощно приложение. Предимствата на ампулите са, че доставят високо концентрирани активни съставки в предварително измерено количество.

След почистване и ексфолиация, екстрактът се поставя върху лицето на клиентката с лек масаж до пълната му абсорбция.

Из „Козметология - стандарти и техники. Том 2”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X