Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които допускаме с парфюмите

Всяка жена допуска грешки, свързани с парфюмите. Прочутият френски парфюмерист Франсис Къркджян, създател на десетки омайващи аромати, разкрива най-често допусканите сред тях. Според него понякога фактът, че парфюмът не мирише толкова хубаво извън шишенцето или изветрява прекалено бързо, се дължи именно на допускането на някоя от тези грешки.

Никога не разтривайте китките си една в друга

Ако имате навика да пръскате китките си и след това да ги разтривате една в друга, вие на практика съсипвате аромата. Това е така, защото парфюмът се втрива в кожата, която произвежда естествени ензими, променящи характера на миризмата, като най-засегнати са по-леките горни и средни нотки. За да мирише парфюмът добре и дълго, просто трябва да се напръска веднъж и да се остави на собственото му темпо на измирисване.

Не дръжте парфюма в банята

Парфюмите са изключително чувствителни на промените на околната среда и особено на смяната на топло и студено. Процесът води до неочаквани химически реакции с естествените съставки на парфюма, което се изразява в по-бързото му “остаряване”. Най-добрият начин да се съхранява парфюмът е в оригиналната му кутия на стайна температура.

Купувайте по-малки шишенца

Често пъти покупката на 100 мл парфюм излиза по-изгодно, отколкото на 50 или 30 мл от същата марка, но трябва да се помни, че ако не използвате любимия си аромат всеки ден и той стои дълго на тоалетната ви маса, кислородът постепенно ще започне да разрушава молекулите му. Типичното шишенце парфюм има трайност около 3 месеца, така че ако не го използвате често, е по-добре да се избират по-малките варианти.

Не се бойте от синтетиката

Идеята, че парфюмът съдържа само естествени съставки, е пленителна, но нереалистична. Мускусът, който се извлича от животни, е може би най-популярната съставка, но може да бъде произвеждан по изкуствен път. Други популярни ухания като божура, фрезията или лилията са извличани по естествен път, но тъй като не миришат достатъчно силно, могат да бъдат пресъздадени и подсилени лабораторно. Според Къркджян идеалната формула е бленда от основни масла без примеси и създадени от човека съставки.

Пръскайте върху косата

Парфюмът не може да издържи дълго върху кожата, защото изпотяването разрушава естествените масла и аромата. Това се предотвратява, като се изполва подходящ лосион за тяло, който не мирише прекалено сило и не влияе на мириса на парфюма. Но ако жената държи на по-дълтрайно ухание около себе си, е добре да пръсне малко на косата или шала си. При всяко движение те отделят аромат във въздуха. Дори и когато слагате само по кожата, трябва да избирате места, които имат досег с въздуха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X