Напишете дума/думи за търсене

Въпроси, които променят живота

Правилният въпрос, зададен в подходящото време, може да ви промени, да ви успокои, да ви даде упора. И дори отговорът да не дойде веднага, самият въпрос ще ви помогне да погледнете на живота от друг ъгъл.

1. С кого прекарвам времето си?

Ако вашите приятели водят нездравословен начин на живот, губят си времето с работа, която ги прави нещастни, злословят или ви затрупват с личните си проблеми, помислете дали трябва да им посвещавате голяма част от времето си. Дали близките ви вдъхновяват и подкрепят или обратното - натоварват ви и ви теглят надолу? Същото се отнася и за нещата, които четете, гледате, мислите. С течение на времето животът ни започва да прилича на близкото ни обкръжение, затова го подбирайте внимателно.

2. Мога ли да повлияя на това?

По думитет на Епиктет, главната задача на философа е да различи какво може да контролира и какво - не. Често губим огромно количество време за неща, които не зависят от нас. Можем да контролираме своите постъпки, мисли и действия. Но отношението на хората, времето и външните обстоятелства не се поддават на контрола ни. Научете се да ги различавате и да не се огорчавате и ядосвате за неща, които са извън вашата власт.

3. Как изглежда моят идеален ден?

Спомнете си най-приятните дни от живота си - какво сте правили, какво сте работили, какъв е бил личният живот и домът ви. Изградете си модел на живота, който бихте искали да водите и се стремете да го постигнете.

4. Какво пропускам, когато губя време за тревоги и страхове?

Различни житейски проблеми будят у нас тревога и страх. Единственият начин да решим проблема, е да се опитваме да държим тези чувства под контрол. Затова следващия път, когато усетите, че потъвате в негативни емоции, напомнете си каква висока цена трябва да платите за тях.

5. Върша ли работата си?

Много често хвърляме усилия в дребни, безсмислени дейности, отлагаме, поемаме чужда работа или пък работим под стрес, до изнемогване, без реално да постигнем някакъв резултат. Всичко това създава усещане за заетост, но не ни доближава до това, което ни носи удовлетворение от работата ни.

6. Какво за мен е истински важно?

Ако не знаете какво е важно за вас, няма как да му отделяте достатъчно внимание и сили. Без значение дали става дума за работа, семейство, пари - трябва да определите приоритетите си. Само тогава ще постигнете спокойствието, необходимо за истинския успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X