Напишете дума/думи за търсене

8 начина за рестарт на годината

Нова година - ново начало. Нов късмет. Ново мислене. Ново настроение. Ново аз. Сега е моментът да оставим трудното и тежкото във вече отминалата година и да запретнем ръкави, така че през тази - новата, да бъдем по-добри и да бъдем по-добре.

1. Разберете какво наистина ви харесва. Това е най-важното, но и най-сложното. Златното правило на удовлетворените хора е да извършват главно това, което ги прави доволни. Може да ви прозвучи странно, но има голяма вероятност самите вие да не сте наясно какво ви прави щастливи и да се движите по общоприетите клишета: шопинг, вкусна храна, почивка в много-звезден хотел. Задайте си въпроса кои дейности (или бездействия) ви отпускат, зареждат ви с позитивна нагласа, дават ви добри идеи.

2. Съсредоточете се поне за няколко дни върху простите неща в живота. Никакви тайни и хитри диети – просто натурална храна, повече плодове и зеленчуци, най-обикновена вода, удобни дрехи от естествена материя, ниски обувки. Ако съчетаете с разходка „на зелено” или "на бяло", ще постегнете максимален ефект. Не е нужно да ставате вегетарианка или да зарязвате алкохола – достатъчно е просто да обърнете внимание на тялото си, да почувствате, че правите нещо полезно за себе си.

3. Учете. Независимо дали ще е чужд език, нов спорт (добра идея са гмуркането, сърфинга или поне водната аеробика, язденето), творческо умение (рисуване, плетене, пеене, писане на стихове). Мозъкът ни има огромен капацитет, от който – поради мързел – използваме само няколко процента. Докато усвоявате нови умения, реално развивате личността си и си отваряте нови врати, понякога наглед нямащи нищо общо с това, което учите.

4. Дишайте. Много от нас нямат представа какви чудеса прави съзнателното снабдяване на тялото ни с кислород. Свикнете да дишате дълбоко, а не повърхностно, да „наблюдавате” циркулацията на въздуха в дробовете си. Създайте си навика поне няколко пъти на ден да вдишвате и издишвате дълбоко, като през това време не мислите за нищо друго. Нека това бъде времето от деня, което е посветено само на вас, в което забравяте за проблемите и задачите.

5. Четете книги. Не се заблуждавайте, че нямате време за това. Дори само 10–15 минути дневно, прекарани в четене, са достатъчни, за да променят живота ви. А една книга седмично ще ви отвори очите за тотално нов свят.

6. Общувайте повече, но подбирайте с кого, и посещавайте нови, непознати места. Научете се да слушате вътрешната си интуиция за околните. Ако някои от познатите ви натоварват, просто ограничете или ликвидирайте контактите си с тях. Когато сте обградени основно от приятни хора, самите вие ще претърпите положителна промяна.

7. Направете си блог или започнете да си водите дневник. Без значение дали си мислите, че не притежавате дар слово или ще имате само петима читатели. Това ще ви помогне да изразявате чувствата си и да придобиете емоционална грамотност.

     8. Обичайте и не се страхувайте. Не чакайте някой да ви заобича, за да му отговорите със същото. Не се плашете, че може да отхвърлят обичта ви, да ви нагрубят, да ви се присмеят. Не мислете за реакцията на другите – тя си е лично тяхна работа. Рестартът, който започва с любов, няма как да засече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X