Напишете дума/думи за търсене

Вредни ли са високите токчета

Знаете ли защо плоскостъпието се среща по-често при жените, отколкото при мъжете? Защото ние обожаваме обувките на висок ток, с които изглеждаме по-стройни и елегантни, каквото и да ни струва това.

Британски учени са установили, че високите токчета ни вредят повече, ако стоим прави, отколкото ако се движим. Това е така, защото сухожилията в ходилата ни отслабват и сводът се отпуска. Високите обувки не поддържат стъпалото ни както трябва, натоварването върху него не е равномерно, а освен това променят и стойката ни. Проблемите от този дисбаланс се проявяват по-често при жени около 40-те.
Постоянното носене на високи обувки натоварва тазобедрените и коленните стави, като се увеличава рискът от развитие на остеоартрит, проблеми с гърба и деформация на палците.

Британски ортопеди са определили каква е идеалната височина на токчетата. Според тях 2,5 см са достатъчни и най-важното - не застрашават здравето ни. Учените дори твърдят, че да се ходи с такъв ток е много по-полезно, отколкото да носим обувки с равна подметка.

Какво се случва, когато ходим на високи токчета

Докато ходим с тях, петата ни е повдигната, което измества центъра на тежестта на тялото напред. За да компенсираме това, извиваме гърба си, което пък променя положението на гръбначния стълб. Възможните последствия са ишиас и дори стерилитет. Ако чувстваме дискомфорт, докато се разхождаме на висок ток, това може да предизвика нарушения в месечния ни цикъл, както и болка преди или след менструация. Британски специалисти са установили още заболявания, които маниачките на секси токчета, без да подозират, могат да си причинят. Сред тях са главоболие, бурсит, увреждане на сухожилията.

Резултати от изследвания, публикувани в The Vitality Show сочат, че всяка трета жена, която следва модните тенденции и ходи дълго време на високи токове, може да има проблеми със здравето. Според изследването 65% от англичанките прекарват повече от 40 часа седмично на токчета, а 35% от тях ги предпочитат с височина 12,7 см.

През 2009 година над 200 000 англичанки са потърсили помощ от лекари, заради проблеми с краката си, като броят им постоянно се увеличава. И за всичко това ортопедите обвиняват модата на супервисоките обувки, лансирана от попиконите. Самата Виктория Бекъм се оплаква от проблеми с краката, предизвикани от неудобните обувки. Въпреки това продължава да ги носи.

Опасни са за момиченцата

Майките не бива и да си помислят да купуват обувки с ток за своите дъщери, категорични са ортопедите. Това е противопоказано, тъй като в детска възраст тялото още расте и носенето на неподходящи обувки може да доведе до непоправими последствия, предупреждават учените.

Когато елегантността е на първо място

За предимствата на тънките токчета никой не спори. Има мигове в живота на всяка жена, когато те са задължителни. И за тях може да се подготвим, без да си причиняваме дискомфорт и проблеми. Добре е 2-3 седмици преди важното събитие да обуваме за кратко обувки с токове не повече от 4 см. Ако се появят проблеми, ходилата трябва да се масажират и да се топят в топла билкова отвара за 10 минути. Ако използваме черен чай, той ще премахне умората и ще дезодорира краката.

Тайните на балерини и манекенки

Ако ни измъчва ставата в основата на палеца от неудобни обувки, можем да поставим мека ватирана възглавничка между първите два пръста – изпитан трик от балерините. Когато носим остри и тесни модели пръстите се деформират и кокалчето на палеца изхвръква, което е неестетично и болезнено. А да си намерим подходяща обувка с такава деформация е почти невъзможно.
След като сме измъчили стъпалата си с високи токове, 10-минутен масаж преди лягане, ще ги тонизира. Това е изпитан трик от манекенките, които препоръчват и освежаваща вана за краката за подобряване на кръвообращението.

И един малък съвет:
За топлото време заредете хладилника си с лед за козметични процедури. Просто можете да замразите различни билкови отвари и да ти изсипвате във ваничката за

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X