Напишете дума/думи за търсене

С новата учебна година започва и мигрената

Детето ви се оплаква от главоболие и това не е просто спекулация и начин да се спести някой час. Учени доказват, че със започването на новата учебна година, се увеличават случаите на мигрена сред децата.
Американски специалисти от Nationwide Children’s hospital са установили рязък скок в търсенето на медицинска помощ заради тежко главоболие при деца в първите седмици след започване на новата учебна година. Те са регистрирали 1300 случая на отиване в спешното, заради тежко главоболие при ученици за периода 2010 и 2014 г. При момчетата проблемът засяга най-вече деца на възраст между 5 и 9 годишна възраст, докато при момичетата – след 12 години.

Виновен е стресът

Според специалистите основната причина е стресът и най-вече трудното адаптиране към новия ритъм – ранно ставане, по-малко игри, по-малко прекарване на чист въздух и много повече обездвижване. Лекарите съветват родителите да са особено внимателни към преходния режим на детето и да се постараят да няма много рязка промяна.
Не се препоръчва да се приберете от море или планина само ден преди тръгването на училище. Дайте на ученика няколко дни да свикне. Започнете да го карате да става малко по-рано поне седмица преди първия учебен ден. И се постарайте да прекратите стоенето до късно пред телевизор, компютър или навън като през летните вечери.

Трудна за диагностициране

Мигрената засяга 10% от децата на възраст между 5 и 15 години. Дори и при много от тях проблемът да не е така силно изразен, че да се наложи хоспитализиране, все пак е много често срещан и не бива да се пренебрегва.
Мигрената при децата е трудна за диагностициране, защото в повечето случаи малките пациенти се оплакват най-вече от болки в челото и затова някои специалисти търсят като първопричина синузит. Други пък описват остра болка в едното или двете очи, затова родителите се обръщат към очен лекар. А това са симптоми за мигрена. Ученият обяснява, че много характерно при страдащите от мигрена деца е пребледняването.

Бърка се със стомашен проблем

Понякога мигрената се бърка и със стомашно заболяване, защото на детето му става лошо и му се гади. Затова той препоръчва да се следят и признаци като избиване на студена пот, объркване, разсеяност, симптоми на дразнене от ярка светлина и силни шумове. Лекарят обяснява, че при децата проблемът е свързан най-вече със стрес и затова дългосрочната терапия при тях не бива да е основана единствено на медикаменти.

Ограничаване на изворите на стрес и прекалени емоции, в това число и прекалено продължителното гледане на телевизия, компютърни игри или слушане на силна музика, се оказва фактор за намаляване на честотата и силата на кризите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X