Напишете дума/думи за търсене

Домашни средства за лечение на възпалено гърло при децата

Дискомфортът в гърлото при деца може да се дължи на много причини. Промените във времето, носенето на мокри дрехи и излагането на климатик са най-честите и типични причини за по-топлото време, но те могат да бъдат и следствие от вирусни и бактериални инфекции, характерни за първите настинки.

В случай че възпалението в гърлото (фарингит) е с вирусен произход, спонтанното възстановяване обикновено отнема около 5 до 7 дни. Инфекциите от бактериален произход трябва да се лекуват с антибиотици. Поради тази причина е най-добре да се консултирате с педиатър, за да определите произхода на проблема и да го разрешите по най-подходящия начин.

Домашни средства за лечение на възпалено гърло при деца
Традиционните и домашни средства могат да бъдат много ефективни за облекчаване на възпалено гърло при деца. Те са особено полезни за родители, които искат да избегнат да дават на децата си лекарства.
Но преди да дадете каквото и да е домашно лекарство на дете, колкото и безобидно да изглежда, най-добре е да се консултирате с педиатър.
Важно е да се следи появата на нови симптоми, като висока температура или признаци на влошаване.

1. Добра хидратация
Правилната хидратация на лигавицата на гърлото е от съществено значение за облекчаване на дискомфорта в тази област. Дехидратацията намалява производството на слюнка и слуз, които смазват тази кухина и това увеличава нейното дразнене.

Настоявайте детето да пие много течности, като вода, чайове или топли (не горещи) супи. Ако бебето все още се кърми, трябва да предлагате гърдата често.

Когато предлагате храна и напитки на детето, трябва да внимавате с температурата им. Най-добре е да затоплите храната и да избягвате екстремни температури, тъй като и двете могат да влошат усещането за болка.

2. Гаргара със солена вода
Този домашен лек е полезен при деца, които вече знаят как да плюят и задържат течност в гърлото, без да я поглъщат, което се случва около 6-годишна възраст. То включва приготвяне на физиологичен разтвор с 1 или 1/2 чаена лъжичка сол в 220 мл топла вода и я предлагайте на мъничето за гаргара.

Важно е да мотивирате детето да извършва тези изплаквания за няколко секунди и да ги повтаря 2 или 3 пъти на ден. Водата хидратира лигавиците, а солта действа като дезинфектант и противовъзпалително, което допълнително облекчава дразненето.

3. Чай с мед

Чаят хидратира лигавиците, а медът, богат на витамини и микроелементи, действа противовъзпалително и антимикробно. Освен това помага за намаляване на типичната кашлица при настинки.

Запарката може да се приготви с черен чай или зелен чай, които също действат антибактериално и са източник на антиоксиданти. След като е готов, се добавят 2-3 супени лъжици мед.

Може да обогатите напитката с няколко капки лимон (източник на витамин С), за да се използват антимикробните и антивирусните свойства.
Медът не може да се използва при кърмачета под 1 година.


4. Лека и лесна за преглъщане храна
Трябва да им предлагате питателни, но леки ястия, богати на въглехидрати и витамини.
Пилешки, месни или зеленчукови бульони обикновено са здравословна и лесна за преглъщане опция. Освен това солта, която съдържат, действа противовъзпалително.
Киселите храни, като плодове и млечни продукти, могат да увеличат дискомфорта и трябва да се избягват.

5. Пара

Смазаните лигавици подобряват симптомите, така че дишането на влажен въздух помага за успокояване на възпалено гърло при деца. Овлажнител в детската може да свърши чудеса.

Освен това може да се възползвате от парата, която се произвежда от горещ душ, докато детето се къпе.

Какво да избягвате
Има някои домашни средства за лечение на възпалено гърло, които могат да работят добре при възрастни, но трябва да се избягват при деца:
• Бонбони и хапчета с анестетици: Повечето съдържат бензокаин, който може да причини алергии и да затрудни преглъщането на децата.
• Болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства без рецепта: Въпреки че някои от тези продукти могат да бъдат предписани от лекар, те не трябва да се дават на дете без рецепта от педиатър. Самолечението при деца е много опасно.
• Аспирин: Не трябва да се дава на деца под 18 години поради риск от синдром на Рей - рядко, но сериозно състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X