Напишете дума/думи за търсене

Непознатата целебна сила на подправките

Освен че придават необикновен вкус на храната ни, подправките могат да бъдат мощно целебно средство. Те зареждат организма ни с енергия, повишават имунитета, действат антисептично и обезболяващо, а някои от тях ни предпазват от рак, ако присъстват редовно в ястията ни.

Кимионът действа добре на храносмилането

Подпомага усвояването на храната, стимулира апетита, премахва подуването на корема и действа добре на перисталтиката. Облекчава болките и спазмите в стомаха, понижава нивото на лошия холестерол в кръвта и предотвратява затлъстяването.

Куркумата – най-добрият антисептик

Вълшебният жълт прах намалява нивото на холестерола в кръвта и изчиства черния дроб. Освен че е най-добрият антисептик сред подправките, тя е известна с противораковото си действие. Поръсвайте ястия със зеленчуци с нея, още преди термичната им обработка, тъй като така се усвоява по-добре. Действа добре и при хормонален дисбаланс. Подправяйте по-често ястията си с куркума, но имайте предвид, че не се препоръчва на бременни жени.

Джинджифил при кашлица и възпалено гърло

При гадене се помирисва или се близва малко смлян джинджифил. Затова и се препоръчва на бременни. Стимулира храносмилателната система, чисти черния дроб, помага при кашлица и възпалено гърло. Счукайте корен от джинджифил в хаванче, сложете малко захар и го дръжте като подправка в бурканче. Взима се по половин ч. л. два пъти на ден след ядене с чаша топла вода.

Карамфилът може да облекчи зъбобол

Действа антимикробно на устната кухина. Дъвчете карамфилови “гвоздейчета”, тъй като те премахват лошия дъх. Маслото от карамфил може да облекчи силен зъбобол, ако потопите малка топчица памук в него и го поставите в дупката на болния зъб. С тази подправка може да мариновате зеленчуци, дивеч и риба, както и да я ползвате за компоти, бульони и цитрусови сосове за десерти – придава им неповторим аромат.

Индийско орехче при сексуални проблеми

Наричат го още мускатово орехче. В традиционната източна медицина индийското орехче се използва за лечение на доброкачествени тумори и профилактика на ракови заболявания, лечение на туберкулоза, сексуални разстройства, подсилване на имунитета и паметта. Заради сладникавия му вкус го предпочитат за десерти. Може да овкусявате с него всякакви задушени и варени зеленчуци, крем-супи и бульони.

Кориандър срещу гастрит и язви

Ще го откриете под формата на семена или смлян на прах. Действа добре на храносмилането и потиска чувството за жажда. Освен това премахва усещането за студ през зимата, тъй като действа затоплящо. Подобрява цялостното състояние на организма и действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрит.

Редовното подправяне с черен пипер усилва паметта

Смесен с храната, не дразни стомаха. А използван редовно в ястията, усилва паметта. В Индия го използват за сваляне на температурата, както и при запушен нос и кашлица, като смесват четири зърна счукан черен пипер, две ч.л. мед, половин ч.л. счукан пресен корен от джинджифил и няколко листа от босилек. Получената смес се ближе бавно.

Малък съвет

Според световноизвестният професор по аюрведа д-р Акхилеш Шарма, ако се порежете, поръсете веднага раната с куркума. Кървенето моментално ще спре, убеден е лекарят. После покрийте мястото с анкерпласт.

За още полезна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X