Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезна куркумата

Кой не е чувал за мускулната треска, кой не е страдал от нея?

Дори и да не сте отявлени любители на фитнеса и спорта изобщо, то със сигурност поне веднъж в живота си сте били изложени на такава физическа активност, че ден-два след това сте се чувствали като газени от валяк и щипани от скорпион.

Чували сме, че аспиринът помага за възпрепятстването на този дискомфорт, но преди да посегнем към продуктите на химията, да видим с какво разполага природата и то доста преди да ни е споходила тази извънредна осезаемост в мускулите.

Проучване на „Журнал на международното общество за спортна медицина“ посочва, че куркуминът – една от активните съставки в подправката куркума, може значително да намали мускулната треска.

Д-р Минерва Сантос – завеждащ отделението за интегративна медицина на нюйоркска болница, твърди, че билката е много ефективна и при болка в ставите. Куркумата притежава антивъзпалителни качества, които я правят ефективно терапевтично свойство за подути и болезнени стави.

Изследване, публикувано в „Журнал за алтернативна и комплементарна медицина“, сравнява болкоуспокоителния ефект на куркумина и ибупрофена. Оказва се, че активната растителна съставка по нищо не отстъпва на нестероидния медикамент.

Специалистите препоръчват куркумата да се приема под формата на 1000- милиграмова таблетка на ден. Когато е в тази опаковка, растението обикновено е смесено със съставки като алкалоида пиперин, който помага за по-добрата абсорбация на куркумата.

Имайте предвид обаче, че тази билка има способността да забавя сгъстяването на кръвта. Това означава, че не бива да я смесвате с антикоагуланти или да я приемате две седмици преди и след каквато и да било операция.

Освен това я избягвайте, ако имате камъни в жлъчката, защото това само ще обостри проблема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X