Напишете дума/думи за търсене

Кога куркумата вреди, а не помага

За някои тя е силно багрило, за други е вълшебна подправка за гозбата, а за трети - безценен лек за не една болест. Ползите от куркумата са много и са познати на света от хиляди години. Стритите на прах корени на растението имат мощни антиоксидантни свойства и облекчават редица здравословни проблеми, макар и медицината да не приема това еднозначно. Има състояния обаче, при които тя не би се поколебала да се произнесе категорично и против куркумата. И с право, защото освен ползи, куркумата може да има и неблагоприятни странични ефекти.

При прием на антикоагуланти

Или медикаменти, които се предписват за разреждане на кръвта. Консумацията на куркума успоредно с приема на такива лекарства може да доведе до опасно понижено ниво на кръвосъсирване, тъй като подправката има също подобно действие в организма. Избягвайте и паралелния прием на куркума с билки или други подправки, които може да подействат антикоагулантно – ангелика, карамфил, върбовка, женшен.

Преди операция

Ако ви предстои планова хирургическа интервенция, е добре да преустановите приема на куркума поне две седмици преди това, съветват специалистите.

При диабет

Куркумата може да повлияе на нивото на кръвната захар в организма. Този факт трябва да се има предвид от хората с това заболяване, защото ефектът от предписано лечение може да се засили в комбинация с подправката, а нивата на кръвна захар да се понижат под препоръчителните стойности.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X