Напишете дума/думи за търсене

Лесни рецепти с киноа

Бургер с киноа, овесени ядки и пармезан

необходими продукти:

250 мл вода

1/2 ч.ч. киноа

25 г овесени ядки

2 с.л. настърган пармезан + допълнителна за поръсване

2 с.л. лук на ситно

2 леко разбъркани яйца

2 тиквички на панделки

1 с.л. зехтин

4 питки за хамбургери наполовина

листа от марулка

нискомаслена майонеза за сервиране по желание

Начин на приготвяне:

1 Сложете киноата на средна температура, след като заври, намалете огъня. Оставете да къкри 12-14 мин, или докато течността се абсорбира. Изстудете напълно.

2 Смесете я с овесените ядки, пармезана, лука и яйцата. Осолете добре и оставете настрани за 10 мин.

3 Загрейте зехтина на средна температура в тефлонов тиган и сложете кръгли форми за пържене на яйца и в тях разпределете микстурата с киноата. Гответе 2 мин, или докато сместа стане хрупкава. Отцедете върху кухненска хартия.

4 Все още топлата плънка поръсете с пармезан. Препечете хлебчетата, поставете по една марулка върху основата й, а върху нея и пълнежа. Сервирайте с нискомаслена майонеза, печени тиквички и салатен лук.

Табуле с киноа

необходими продукти:

200 г киноа

1 връзка магданоз на ситно

2 с.л. мента или кориандър на ситно

8 чери домати на четвъртинки

3 стръка пресен лук на ситно

1/4 ч.ч. зехтин

2 с.л. лимонов сок

1 1/2 ч.л. паприка

1 ч.л. смлян кимион

щипка лют червен пипер

1 ч.л. пудра захар

100 г нискомаслено кисело мляко

1 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Сложете киноата в 600 мл вода на средна температура и оставете да къкри 10 мин, или докато омекне. Изцедете и оставете да изстине. Прибавете мерудиите, доматите и лука и разбъркайте.

2 За да направите дресинга, смесете зехтина, лимоновия сок, 1/2 ч.л. паприка, лют червен пипер, кимион и захарта и овкусете сместа с киноата.

3 Поръсете киселото мляко с 2 ч.л. от дресинга. По желание може да поръсите отгоре и с допълнително количество паприка. Сервирайте към салатата.

Супа от леща и киноа

необходими продукти:

2 с.л. зехтин

1 глава лук на ситно

3 моркова на ситно

3 стръка целина на ситно

3 счукани скилидки чесън

1?4 ч.л. суха мащерка

1?4 ч.л. куркума

1 щипка немлян кимион

1?8 ч.л. черен пипер

2 дафинови листа

1 картоф на ситно

1 сладък картоф на ситно

6 ч.ч. пилешки бульон

1 ч.ч. леща

3/4 ч.ч. киноа

начин на приготвяне:

1 На средна температура сотирайте лука, докато покафенее.

2 Прибавете морковите, целината. Гответе 5 мин. Добавете чесъна, а след минута сложете останалите подправки за още минута.

3 Излейте бульона и увеличете температурата. След като заври, прибавете картофите. Добавете добре измитите леща и киноа. Покрийте с капак и намалете огъня. Оставете да къкри 45 мин до час.

за още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите как да разпознавате орторексията и защо манията по здравословно хранене може да е опасна. Ще разберете кои са най-полезните масла за готвене и ще ви запознаем с изкушения, подходящи за барбекю. Тук са и шест идеи за салати с патладжан, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите студени супи по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни пици.

Ще ви срещнем и със сминдуха, който придава уютен аромат на гозбата, а наш специален гост е Мария Митева-Христоу от My Cooking Book, която споделя кулинарните си тайни. А от корицита ни вкусно ви намига фамозното розово руло с маскарпоне крем от Harry and Lexy's Workshop.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и такова за красива кожа. Ще ви запознаем и с грузинската кухня, която е събрала в себе си най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието.

От специалиста по биохрани Живко Джамяров ще научите кои билки помагат при Хашимото. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X