Напишете дума/думи за търсене

6 от най-здравословните въглехидрати за ядене

Последните десетилетия доста от диетолозите смятат въглехидратите като едни от най-лошите типове храни за консумация.

Технически погледнато, може да оцелеем и без тяхната консумация, защото тялото ще използва мазнините и протеините за нужната му енергия. Изваждането на въглехидратите от уравнението обаче не означава, че това е безопасен и умен начин на хранене.

В природата има толкова много полезни въглехидрати, които не само че не трябва да бъдат пренебрегвани, ами са задължителни за здравето.

Сладки картофи

Цветът на братовчеда на обикновените картофи идва от бетакаротина, който помага за здравето на кожата и очите. Една порция сладки картофи са достатъчни за дневната доза витамин А. В тях се съдържат витамините С и В6, магнезий, мед, калий, фибри и биотин.

Киноа

Тази суперхрана е една от най-здравословните зърнени култури. Пълна е с протеини, фибри, желязо, магнезий и е чудесен източник на полезни въглехидрати.

Пуканки

Не е за вярване, но е истина. Преди да изсипете тонове сол и масло в тях, пуканките са една наистина полезна храна. Бедни на калории, но богати на фибри и са лесни за смилане. Съдържат повече полифеноли - антиоксиданти, които помагат за превенцията срещу карцином и сърдечни заболявания, от повечето плодове и зеленчуци.

Ябълки

В тези плодове има много въглехидрати, но също така съдържат фибри, фитонутриенти, които помагат за регулирането на кръвното налягане, както и флавоноиди, които редуцират риска от рак.

Ечемик

Тази зърнена храта е богата на фибри, манган и минерала молибден. Подходящ заместител е на любителите на паста, които търсят по-здравословен заместител на италианския специалитет.

Тиква

Както сладките картофи, така и тиквата е здравословен и пълен с въглехидрати плод. В нея има витамини А и С, В6 и е добър източник на манган. Процентът на въглехидратите в нея е 90%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X