Напишете дума/думи за търсене

Фази на сексуалността в напреднала възраст

Все още има много митове за сексуалността и един от най-разпространените е, че тя завършва в напреднала възраст. Всъщност е точно обратното.

Въпреки че в по-зряла възраст се случват физически и психологически промени, които засягат сексуалността, това не означава, че това е краят на палавия живот между чаршафите.

Има жени, които казват, че сексуалният им живот е започнал да процъфтява след края на репродуктивния им етап.
Тъй като тялото се променя, напълно нормално е половите органи също да претърпят някои промени.

Има четири фази, при които настъпват промени като сексуален отговор.

При мъжете отнема повече време, за да се постигне ерекция, която също може да бъде с по-малка плътност, отколкото в по-млада възраст. Фазата за достигане на възбуда е по-дълга, тъй като кремастерният мускул губи сила. Оргазмите са по-кратки и има по-малък обем семенна течност. Обемът на пениса намалява по-бързо по време на фазата на еякулация.

Промени при жените в напреднала възраст фазите са сходни, но интензивността не е еднаква. По време на фазата на възбуждане вагиналното овлажняване намалява, контракциите на матката също се редуцират, във фазата на оргазма има контракции, но по-малко по количество и интензивност. Те дори могат да станат болезнени. Фазата на отминаване на оргазма е по-дълга, отколкото при младите жени, намалява способността за множествени оргазми.

Лечение и превенция
Споменатите фактори не трябва да означават край на сексуалния живот в напреднала възраст. Макар да намалява честотата на упражняване на сексуалната функция с възрастта, поддръжката й зависи от доброто физическо и психическо здраве.

Има три необходими стъпки, за да се насладите на пълноценен сексуален живот в напреднала възраст:
• Наслаждавайте се на здравето
• Оценявайте сексуалността
• Имайте партньор

Следвайки тези препоръки, не само може да се насладите на пълноценен сексуален живот в напреднала възраст, но и да разбиете мита, че сексуалността е запазена за младостта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X