Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем срама от тялото в секса

Репликите: „Искам да го правим на тъмно и „Моля те не ме гледай, имам коремче” са сигурни страстоубийки. Срамът от голотата може да донесе само поражения в леглото и в любовта. Откъде идва това притеснение и как да го изтрием от главата си ни подсказва сексологът Наталия Кобилкина.

Не се срамуваш – значи си свободен

Сексолозите наричат хората, които не се притесняват от голото си тяло не освободени, а „свободни”, защото тези хора се приемат с цялата си същност, душа и тяло, и си позволяват да бъдат себе си. Счита се, че са щастливи и правят това, което искат в своя живот. По-гъвкави са, вярват в себе си, отстояват гледната си точка и са по-трудни за контрол и манипулация. Затова в западните общества голотата не е нещо срамно. В СПА центровете в Германия например, е прието всички да бъдат без бански. Те знаят, че не бива да се чувстват засрамени само защото притежават гениталии. А във френския курортен град Кап д'Агд е нормално и мъжете и жените да се разхождат, както майка ги е родила. Е, все пак има глоба за ерекция. Що се отнася до нудистите, за тях сексолозите казват, че са по-склонни да подкрепят, а не да осъждат другите и че бързо изграждат близост. Те уважават своето тяло, което е част от природата и затова уважават и природата. Забелязали ли сте, че техният плаж е по-чист от този на хората по бански?

Идеалната любовница харесва тялото си

В проучване, което Наталия Кобилкина прави за това коя е идеалната любовница, на първо място повечето мъже поставят жената, която обича тялото си и се гордее с него. Оказва се, че за един мъж е досадно, когато тя започне да се съблича с уговорките: „Нека го правим на тъмно”, „Не ми гледай коремчето”, „Паласките ми стърчат”. И споделят, че тогава дори желанието им за секс се изпарява. „Тя толкова се притеснява от себе си, че все едно ми дава нещо некачествено, нещо лошо”, споделят мъжете. „Тя трябва да се гордее с това, което е. Да каже: „Виж колко съм красива! Дори с по-пищно дупе или с коремче това съм аз и ти подарявам най-ценното, което имам – моето тяло”. Тогава той ще я оцени високо, дори и да няма най-идеалните пропорции”, обяснява Кобилкина.

Да обичаме голото си тяло!

На помощ за изкореняване на срама идва работата в групи, където сексологът помага на „страдащите” да променят своите нагласи и ценности. Там те осъзнават, че не им е от полза да се срамуват и е по-добре да се отпуснат, да бъдат себе си, да приемат секса като нещо духовно и сакрално. Специалистите обясняват, че тази вътрешна свобода носи творческа енергия, която прави и живота по-интересен. А когато управляваш сексуалната си енергия нямаш спирки, ограничения, страхове и дишаш свободно.

„Ако се срамувате от тялото си, като първа стъпка се научете да ходите голи вкъщи и да заставате пред огледалото. Погледнете тази част от тялото си, която най-много не харесвате и си кажете: „Точно защото имам това коремче или тези малки гърди, се обичам”. Погалете ги, дайте им любовта си. Правете комплименти сами на себе си пред другите. Кажете: „Вижте колко съм красива”, „Колко хубав бюст имам”. Подчертайте достойнствата си и се гордейте със себе си. Покажете на целия свят колко сте прекрасна. Опитайте усещането да сте без бельо през лятото, особено на морето”, съветва сексологът.

А ако някой ви обиди, че гърдите или дупето ви не са красиви, му кажете: „Но точно това обичам в себе си”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X