Напишете дума/думи за търсене

Депресия след секс

Преди няколко години ненадейно се озовах на място, където интелектуалното надговаряне беше облечено в опаковка, наречена „Лигата на необикновените разказвачи”. Слушах в захлас знайни и незнайни автори на истории. Истории за мачовци, които те блъскат със силата на суперкомиксов герой в стените от страст. Истории за романтици, които въпреки напращелите си опити да се закълнат в любов, продължаваща до края на времето, от време на време те сдобиват с кахърност.

Ама не такава, обладана от битовизми, а от това, че малко след като тялото ти кулминира в най-високата точка на усещанията, душата ти изпада в най-ниското молекулно поле. Онова, в което не може да вирееш освен ако нещо не те души, ако за гушата не те е хванала тъгата, позната като посткоитална дисфория. Сиреч нищо и никаква депресия след секс.

Това е състояние, в което усещаме меланхолия след сексуален акт. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жените! Ха, някак подкорово усещах, че господата са по-чувствителни от нас, нищо че се правят на важньовци, незасегнати от емоционалните дела.

Много от тези, които изпитват тази следсексуална неуфория, усещат силно чувство за тревога и безпокойство до два часа след размяната на интимности.

Това обаче няма нищо общо с качеството на секс. Причините може да са свързани с недостатъчното желание за секс, въпреки което все пак сте се подложи на него. Недостатъчно харесване на тялото си и неувереност в креватните техники, които вадите от бельото си. Страх от това, че веднъж свършил сексът, партньорът няма да се държи толкова нежно с вас. Страх от това, че връзката ви се развива прекалено бързо, или съществува несъответствие в разбирането за удовлетвореност и достатъчност в правенето на любов. Възможна причина за депресия след секс е и усещането за емоционална дистанция с другия, което се засилва особено след оргазъм.

10% от жените изпитват тъга след секс

Това явление обаче не е болест на модерното общество. Omne animal post coital triste e латинска поговорка, която в превод на български означава „всички животни са тъжни след секс.” Аристотел и други негови колеги неведнъж са описвали в трудовете и поемите си явлението посткоитална дисфория.

Докато сексът обикновено се свързва с еуфория, то при някои дами той е далеч от одата на радостта.

Според изследване на Международния журнал за сексуално здраве, всяка трета жена под 35 години се чувства често тъжна, тревожна, неспокойна и раздразнителна след секс.

Ако някога усетите, че сте по-близо от удавянето в собствените ви сълзи след секс, отколкото от това да бъдете поредният космически турист, то послужете си с мярката за неотклонение, водеща до случаен любовник. Психолози и сексолози твърдят, че в депресивни състояния изпадат по-рядко хора, които се отдават на съблазън само за една нощ с тотално непознат партньор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X