Напишете дума/думи за търсене

Не ме боли глава. Фригидна съм

Новите поколения обичаме да обличаме в засукана фонетика простичките житейски особености, само и само за да ни звучат нетолкова безкомпромисно в тяхната категоричност.

Хипоактивно разстройство на сексуалното желание, или казано с ретро думички – фригидност. Така съвремието нарича позагубеното сексуално желание при жените.

Не сме наивни, та да се залъгваме, че влечението към другия винаги ще е брутално вибриращо и толкова осезаемо, че да се налага да подарявате на съседите за Коледа восъчни тапи за уши. Като всяко нещо, и либидото си има своите падежи и възходи. Освен това то се влияе от събития, които променят живота на жената – бременност, менопауза или боледуване. Някои антидепресанти и лекарства, предотвратяващи гърчове, също може да са виновни за понижения ищах у дамите.

Ако изпитвате постоянна липса на интерес към размяна на плътски ласки и това ви създава дискомфорт, твърде е възможно да страдате от хипоактивно разстройство на сексуалното желание.

Симптоми

- Нямате никакво желание за сексуална активност, в това число и нужда да мастурбирате

- През главата ви не минават никакви фантазии и мисли за секс

Причини

Желанието за секс при жените е базирано на сложна комуникация от компоненти, които засягат интимността, в това число физическото и емоционалното състояние, опита, вярванията, начина на живот и настоящата връзка. Ако изпитвате затруднения в една от тези области, това със сигурност може да повлияе върху либидото ви.

Физически причини

Сексуални проблеми. Ако изпитвате болка по време на секс или невъзможност да получите оргазъм, това със сигурност ще ограничи желанието ви за креватни преживявания.

Заболявания. Безброй несексуални болести може да засегнат желанието за секс. Сред тях са артритът, ракът, диабетът, високото кръвно налягане, коронарна болест и неврологични заболявания.

Лекарства. Много от медикаментите помагат за едно, но вредят на друго. Антидепресантите и лекарствата против гърчове са всеизвестни убийци на либидото.

Начин на живот. Чаша вино може да ни накара да се чувстваме палави, но повече алкохол може да спъне желанието за секс. Същото се отнася и до цигарите, които намаляват циркулацията на кръв в гениталиите.

Операция. Всяка оперативна интервенция, свързана с бюста или половия тракт, може да афектира усещането за тялото, сексуалната функция и желанието за удоволствие.

Умора. Изтощението от грижата за малки деца и възрастни родители може да е свързано с по-ниското либидо. Умора, причинена от болест, също може да играе роля на плътска спирачка.

Хормонални промени

Промяната в хормоните е възможно да провокира унищожение на желанието за докосване до друго човешко същество. Това най-често се наблюдава през:

Менопауза. Нивата на естрогена падат по време на прехода към климактериума. Това може да намали интереса към правенето на любов, да изсуши вагиналните тъкани, което да доведе до болезнен и некомфортен секс. Също така жени, при които се наблюдава понижение на тестостерона – хормона, виновен за либидото при хората, може да доведе до спад на интереса към секса.

Бременност и кърмене. Хормоналната промяна по време на бременността, веднага след раждането и по време на кърменето може да сложи прът в любовното колело. Разбира се, хормоните не са единствените, които трябва да се обвиняват. Със същата печална слава се кичат изтощението, промяната на фигурата и отговорността да се грижиш за бебе.

Ментални промени

Както се казва, всичко е в главата. Там се намира и либидото и ако нещо ни смущава на горния етаж на тялото, то няма как да работят машините в сутерена.

- Ако страдате от депресия или безпокойство, шансът да имате проблеми с либидото е доволно голям

- Стрес, свързан с финансови или проблеми в службата

- Ниско самочувствие

- Нехаресване на тялото

- История на физическо или сексуално насилие

Проблеми във връзката

За много от жените емоционалната близост е най-адекватната прелюдия към сексуалната интимност. Затова проблемите във връзката може да се окажат голям препъникамък за сексуалното желание. Намаленият интерес към ласките често е резултат от събития, вървящи паралелно с комуникацията или липсата на такава между партньорите.

Липса на близост с партньора

- Неразрешени проблеми или кавги

- Непознаване от другия на сексуалните ни нужди и предпочитания

- Изневяра или пропукване на доверието

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X