Напишете дума/думи за търсене

Психологически разлики между правенето на любов и правенето на секс

Да правиш секс, означава да имаш полов акт или други дейности от сексуален характер с друго лице за задоволяване на желание. Тези срещи могат да бъдат случайни или повтарящи се и могат да варират по честота, тип контакт и степен на лично преживяване, както е споменато в изследване, публикувано в The Canadian Journal of Human Sexuality.

Сексът започва от физиологичен импулс или привличане към друг индивид и е насочен към задоволяване или удоволствие.

От друга страна, правенето на любов може да се определи като сексуална активност с друг човек като израз на взаимна любов. В този случай мотивите включват желанието да се сближите емоционално с отсрещния, да създадете интимност и да изразите привързаността или възхищението, изпитвани към него.

По този начин може да кажем, че основната разлика между двете преживявания е степента, в която има емоционална връзка и ролята, която тя заема по време на срещата.

Горните аргументи дават представа за разликите между тези две преживявания. Но какво означава всяка от тях на психологическо ниво?

Ниво на афективност
Разликата между правенето на любов и секса обикновено се крие в чувствата. По време на случайна среща индивидът може да почувства привличане, желание или дори признателност към другия човек. Те обаче не изпитват романтична любов и емоциите не играят основна роля.

Цели
Когато някой прави секс с друг човек, неговата цел има тенденция да задава тона. Например тези, които действат, водени от физически импулс, просто правят секс. От друга страна, тези, които искат да се свържат с другия, да създадат емоционална интимност и да продължат да култивират връзката си, правят любов.

Вербално и невербално изразяване
За много хора вербалният и невербалният език са решаващи за разликата между правенето на любов и секса. В първия случай се използва повече деликатност или финес. Всеки от участниците в процеса отделя повече време, за да съблазни другия и да го плени с нежни думи и ласки.

Докато да правиш секс, е преживяване повече фокусирано върху докосването и физическите усещания. Като правило се отделя по-малко време за култивиране на желание. И вербалният, и невербалният език са насочени повече към постигане на удоволствие и оргазъм.

Самостоятелно или взаимно удовлетворение
Друг важен аспект е вниманието, което индивидът дава на своя сексуален партньор и неговите желания, нужди и предпочитания. Разбира се, всяка интимна среща трябва да включва грижа и отговорност към партньора, но по-често, когато правят любов, хората са фокусирани върху това да доставят удоволствие и да се чувстват добре един с друг.

От друга страна, когато прави секс, индивидът може да стане донякъде егоистичен и да се грижи само за собствените си вкусове и желания.

Посткоитални нагласи
Тъй като сексът включва обмен, преди всичко физически, взаимодействието често не продължава след приключване на сексуалния акт. Например сексуалните партньори не са склонни да споделят прегръдки, милувки или думи на обич (както се случва след правене на любов).

Бъдещи очаквания
Когато правите секс, не се очаква обвързване или приемственост след размяната на ласки. От друга страна, когато правят любов, и двамата партньори предполагат, че връзката им ще продължи във времето и че обикновено споделят планове за съвместен живот.

Кое е по-добре – правенето на секс или на любов?
Тези две опции са еднакво валидни и предпочитанието към едната пред другата идва от различни детерминанти. Например личността, ценностите или идеологията на всеки индивид. Също и ситуацията, в която се намират. Всяка алтернатива има своите последствия.

Ползите за здравето от секса са неоспорими и добре документирани. Смята се, че той помага за облекчаване на болката, намаляване на стреса и засилване на естествения имунитет. Освен това редовният секс ни помага да изглеждаме и да се чувстваме по-млади и дори да живеем по-дълго. Това предполага проучване, проведено от д-р Дейвид Уикс, публикуван в „Сексуална терапия и терапия на взаимоотношения”.

Случайният секс е един от начините да се извлекат тези ползи, дори ако индивидът не иска да има романтична връзка или да се обвързва дългосрочно. Случайният секс обаче може да породи безпокойство и липса на увереност. Това може да има отрицателно въздействие върху психологическото здраве на индивида, според проучване, публикувано в Journal of Sex Research.

Освен това компоненти като афективни обмени след секс са важни за по-голямо сексуално удовлетворение. Те обикновено не присъстват при плътски срещи без любов.

Въпреки че може да изглежда изненадващо, правенето на любов е по-ценено от секса, дори от младите хора. Докторската дисертация на възпитаник на университета в Гранада (Испания), установява, че студентите смятат секса, придружен от любов, за най-приятното изживяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X