Напишете дума/думи за търсене

Липсата на сексуално желание у партньора: това ли е краят?

За много двойки сексът е важна част от живота им. Осигурява момент на интимност и връзка, който им позволява да се чувстват пълни.

Въпреки това сме наясно, че кипенето на емоции и чувства, усетени в началото на едни романтични отношения, има тенденция да се уталожи и придобива други нюанси с течение на годините.

Но какво се случва, когато има липса на сексуално желание в един от партньорите?

Това често е сериозен проблем. Въпреки това психотерапевтът Ксавие Серано Ортелано твърди, че дори когато желанието е изгубено, все още може да има благополучие, комуникация, съучастие, развитие и общ растеж.

Има много причини за липсата на сексуално желание на партньора. Всяка от тях изисква различно решение. Освен това всяка стратегия за справяне има определена степен на трудност и ще изисква съответното количество усилия.

Нека разгледаме различните сценарии, които могат да причинят липса на желание у партньора и възможните начини за разрешаването му.

Изневяра
Липсата на секс е една от причините, поради които някой може да обмисли извънбрачна връзка. Вземането на това решение обаче, вместо да реши проблема, само го прави още по-сложен. Наличието на други връзки насърчава загубата на интерес към съществуващата.

Проблеми във връзката
Ако спорят твърде много или има емоционална дистанция или проблеми поради ревност или изневяра, нормално е сексуалното желание и влечение да намалеят между партньорите и желанието за правене на любов да изчезне.

Сексуални дисфункции
Преждевременната еякулация или вагинизмът, наред с други възможни сексуални дисфункции, могат да причинят липса на сексуално желание у партньора. Дискомфортът или страхът, които страдащият изпитва, ще направят сексуалните контакти все по-спорадични.

Сексуалните дисфункции могат да се появят и в определени моменти, причинени от външни агенти, като алкохол.

Сексуална скука
Друга причина за липсата на сексуално желание у партньора може да се дължи на скуката. Когато партньорите са заедно от години, лесно е сексът да стане рутина и всякакви изненади или експериментално поведение да изчезнат.

В сексуалната сфера, за да работи връзката, трябва да се полагат грижи. Срещите, използването на сексиграчки и изпробването на нови пози са начини за поддържане на сексуални отношения. Тантрическият секс също може да бъде полезен.

Стрес и/или безпокойство
Ежедневният стрес, притесненията и безпокойството причиняват промени в хормоните и серия от физически и психологически промени, които в крайна сметка влияят на степента на сексуално желание.

Страх да не бъде задоволен другият
Партньорът може да изпитва страх или притеснение, че не може да задоволи половинката си в леглото. Това може да го накара да избягва или да отхвърля секса.


Какво да направите, ако вашият партньор няма сексуално желание

Говорете открито
Това е най-важното. Първата стъпка е да говорите с партньора си за всички проблеми, които ви тревожат или тревожат. Изразете как се чувствате и обяснете колко е важно за вас да водите по-активен сексуален живот. Също така позволете на партньора си да ви каже какво чувства и мисли по този въпрос. Опитайте се да бъдете напълно честни, разбиращи и уважителни.

Идентифицирайте пречките и как да ги разрешите
Ако вашият партньор преминава през труден момент или е по-стресиран от обикновено, опитайте се да разберете и да му предложите подкрепата си, за да му помогнете да се отпусне и да се успокои. В случай, че проблемът е физически, трябва да предложите своята помощ и да си уговорите среща с подходящия лекар.

Прегледайте своите очаквания и вярвания
Ако няма разстройство, свързано с липсата на желание, може да е идеалният момент да преосмислите собствените си ценности в това отношение. Защо партньорът ви вече не ви желае? Това означава ли, че не ви обича? Съвместими ли са вашите нива на сексуално желание?

Потърсете професионална помощ

В случай на физическо състояние вашият партньор трябва да бъде лекуван от подходящ специалист. Ако проблемът има психологически произход, най-добре е да потърсите професионална помощ. Няма от какво да се срамувате. Точно обратното. Нормално е с времето сексуалното желание да намалява. Деца, липса на време, стрес, всичко си оказва влияние. Но има решения.

Това означава ли край на връзката ви?
Понякога липсата на желание може да бъде свързана със загуба на любов, което води до раздяла. Въпреки това има други ситуации, в които връзката може да продължи. За да се случи това обаче, и двамата участници в отношенията трябва да са съгласни. Ако единият партньор не иска да положи усилия или да прояви интерес да работи по план, определен от терапевт, тогава може би това наистина е краят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X