Напишете дума/думи за търсене

Митове за секса и хората с увреждания

Има често срещан мит, че хората с увреждания не искат или не са в състояние да правят секс, но нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Това означава, че има много неща за уврежданията и сексуалността, за които хората просто не са наясно.

Може да изглежда страшно да се налага да маневрирате, да се настройвате и да намирате удобни позиции, за да компенсирате физическо увреждане, но всъщност може да бъде благословия, която води до по-дълбока близост и по-добър секс.

Независимо дали става въпрос за гръбначни наранявания, артрит, тревожност или депресия, фибромиалгия, тригеминална невралгия, рак, сърдечни заболявания, мигренозно главоболие, херпес зостер, псориазис, еректилна дисфункция или аноргазмия, в един или друг момент, всички ние ще изпитаме някакъв вид на инвалидност в спалнята.

Това ще повлияе на способността да правим пълноценен секс, но това не бива да ни спира да търсим сексуално удоволствие.

Ето 10 често срещани мита за хората с увреждане и сексуалността, които пречат на хората да имат пълноценни интимни преживявания.

1. Безполови са

Това просто не е вярно! Хората с увреждания имат същите нагони и пориви като всеки друг.
Това е естествено явление и раждането с или развиване на увреждане не им пречи да използват хормоните, които бушуват у тях.

2. Гениталиите им не работят

В някои случаи да, хората имат увреждания, които засягат гениталиите им. Но това не означава, че човек с такива увреди няма нужда от интимност.
Има и други начини да бъдат интимни и страстни и от тях и партньора им зависи да ги проучат и да разберат кое работи най-добре за тях.

3. Само определени видове хора правят секс с тях

Разпространено вярване, но е много погрешно. Много хора вярват, че има такива индивиди, които правят секс само с личности с увреждания поради съчувствие, фетиш или други нечисти причини.

И въпреки че някои човеци фетишизират уврежданията, по-голямата част от населението с увреждания търси любов и романтика като всеки друг.
Те не се нуждаят от съчувствие или някаква друга „програма“ от трудоспособен човек, за да изпитат интимност.

4. Увреждането е по-важно от сексуалността

Сексуалността е важна част от вашата човешка природа.
Хората с увреждания може да се наложи да заобиколят своето увреждане, за да стигнат до точка, в която могат да бъдат сексуално активни, но това в никакъв случай не е по-важно от самата интимност.

5. Хората по рождение знаят как да правят секс

Това е откровено невярно. Никой не се ражда, знаейки как да задоволи сексуалния си партньор. Цялата сексуалност се научава чрез опит и практика. Не е по-различно за някой с увреждане, отколкото за всеки друг.

6. Сексуалността не е част от здравеопазването на хората с увреждания

Хората с увреждания все още трябва да имат право на какъвто и да е сексуален живот, който смятат за удобен за тях. Сексът е част от нашето здравословно аз и липсата на такава близост всъщност може да навреди на хората психически, емоционално и физически.
Много хора с увреждания имат дългосрочни партньори. Някои от тях, особено тези с наранявания или увреждания, които засягат гениталиите им, може да се нуждаят от повече помощ.
В страните с развито социално общество, което не гледа на индивидите с увреждания като половин хора, има специалисти, често са наричани „сексуални сурогати“ които работят с хора с увреждания в образователен и медицински смисъл.

Сексът е нашият втори основен инстинкт след оцеляване и той може да подобри качеството на живота ви, така че всеки трябва да се въоръжи с точни знания, за да създаде сексуално изграждане на умения и по различен начин еротични, интимни преживявания.
Някои увреждания засягат мобилността, други са физиологични, а други са емоционални, умствени или развити.

Но навигирайки в тези предизвикателства, хората с увреди могат да се освободят от повторение и скука в спалнята. Увреждането предоставя възможност за разширяване на значението и опита на секса.

Хората се учат на умения за сексуално договаряне, съгласие, техники и граници. Те научават какво е секс и как да правят страстна любов.

Всички хора имат право на възможности за сексуално изразяване, сексуално възпитание, контрацепция и превенция и лечение на сексуално насилие.


7 начина да избегнем разочарованието от секса с нов партньор

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X