Напишете дума/думи за търсене

Връзката между кемсекс, депресия и тревожност

„Секс, наркотици и рокендрол“ е емблематична фраза в света на музиката. И в театъра, благодарение на едноименната пиеса на Ерик Богосян.

Но в контекста на психичното здраве, тази опасна практика е известна като кемсекс, за която ви разказахме неотдавна.
Може да изглежда забавно да смесите толкова много елементи заедно с цел доставяне на удоволствие. Но сексуалният контакт под въздействието на токсини като алкохол, канабис, кокаин, мефедрон или спийд е изключително опасен.
Хората, които често практикуват химиосексуална размяна на ласки, са по-склонни да развият сериозни заболявания като СПИН или хепатит. Съществува и риск от депресия, тревожност и дори психоза.

„Под въздействието на наркотиците не ви пука за нищо, просто искате да се изолирате от света и да получите вътрешен мир, който не се постига в нормално състояние.“
Кърт Кобейн
Миналата година Институтът по зависимости в Мадрид публикува „El Informe Chemsex 2021/2022“ (Доклад за кемсекса 2021/2022).
В документа се споменава, че този вид секс започва да се очертава като ясен проблем за общественото здраве, предвид последиците от практикуването му в различни области като физическото и психическото здраве. Според този доклад през последните пет години явлението е нараснало с близо 600 процента.

Един от изводите, направени в проучването, е, че хора, които често практикуват кемсекс, предимно мъже, са претърпели насилие в семейството, както и злоупотреба от партньори и/или сексуално насилие.

Типът насилие, от който тези хора често страдат, се основава най-вече на омраза, стигма и хомофобия.

Кемсекс и психопатология
От всички хора, които съобщават, че практикуват химически секс, почти половината от тях са имали психично разстройство, насложено върху конфликта с наркотиците. Това е известно като двойна патология.

Сред клиничните единици, установени с най-висока честота в този контекст, разстройствата на настроението и тревожността се появяват по-често. Цифрите са съответно 40 и 35 процента.

Практикуването на химичен секс може да бъде свързано със саморазрушително поведение. То се характеризира със самонараняване с цел смекчаване на психологическия дискомфорт.

Също така е открита силна връзка между кемсекса и развитието на психотично разстройство. Следователно химичният секс може да бъде опасна врата към психопатологията.

Основните психиатрични разстройства, свързани с химиосексуалния секс, са тревожност, депресия, психотични епизоди, суицидно поведение и комплексна травма.

Теория за малцинствения стрес
В исторически план гей общността е една от най-преследваните и хулени малцинствени групи. Според тази теория химичният секс е една от стратегиите, които тези хора могат да използват, за да се изправят пред така наречения малцинствен стрес. Това е видът, който произтича от събития като чувство на дискриминация и преследване, както и този, който възниква като следствие от предразсъдъци или стигма.

От съществено значение е да се създадат интервенции, които укрепват вселената от социални взаимоотношения на тези индивиди. Знаем, че „усещането за подкрепа“ е от полза за психичното здраве на хората. Следователно те възприемат по-голям баланс в емоциите си.

Освен това е установено, че при хората, които навлизат в тъмния свят на кемсекса, се крие дефицит в социалните взаимоотношения.

Последиците от кемсекса са сериозни и мащабни. Ето защо е от съществено значение да се разработят интервенции, които правят възможно предотвратяването на проблема, както и лечения, които помагат на хората да излязат от този опасен саморазрушителен цикъл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X