Напишете дума/думи за търсене

Кратка история на хомофобията

Хомофобията присъства в много общества.
В момента по света има много усилия за противодействие на хомофобията и легализиране, декриминализиране и нормализиране на хомосексуалността.

Хомосексуалността обаче невинаги е била дискриминирана.

Думата хомофобия идва от гръцките думи homo (равен) и fobia (страх). Освен това хомосексуалното поведение е било често срещано в Древна Гърция. Тя е била мъжка привилегия и се приемала само в определени социални прослойки.

Нещо подобно се е случило през ранната римска епоха.
Традициите обаче да се гледа с недобро око на еднополовата любов се развиват с появата на християнството и прогресивното покръстане на римския народ в тази религия.

Следователно може да се каже, че появата на хомофобски дискурс се заражда в средновековна християнска Европа.
Християнската църква „допуска“ сексуални отношения само в рамките на брака и с единствената цел на възпроизвеждане през V и XV век. Според нея всички сексуални практики, които възпрепятстват възпроизводството, са неподходящи и неестествени. Заради това християнството също така осъжда и разглежда всички извънбрачни сексуални връзки като прелюбодейство, „скотство“ и хомосексуалност.

От XIII век нататък „грехът“ на содомията също се превръща в „престъпление срещу природата“ или срещу „природния закон“.

Трансформацията на хомофобния дискурс в съвременната епоха

От религия към медицина
Малко промени са настъпили до началото на съвременната епоха през XIX век. Религиозният дискурс осъжда хомосексуализма до Френската революция.

След кризата на Ancien Regime обаче има лека промяна. Отначало религията диктува приемливо сексуално поведение, но след това медицината взема връх. Тя предефинира концепцията и установява, че нетрадиционните сексуалности противоречат на биологията.
Следователно онези, които престъпват социално очакваните норми за сексуалност, престават да бъдат „грешници“ и стават „болни“ през XIX век.
Втората световна война, сексологията и сексуалната революция

Бавният процес на промяна започна в медицинския дискурс за нехетеросексуалната сексуалност след Втората световна война. Благодарение на появата на сексологията, сексуалността започна да се изучава, контролира и третира в тази нова дисциплина. Това е началото на период на революция в изследването на сексуалността.
През тези години се появsldj изследователи като У. Мастърс, В. Джонсън и Алфред Кинси. Сигурно сте гледали сериали и филми за тях като „Masters of Sex“ (2013-2016) и „Kinsey“ (2004). Техните открития в материала за човешкия сексуален отговор и сексуалните дисфункции, както и в известния доклад на Кинси, са ключови събития, които очакват сексуалната революция през 70-те години.

Движението за правата на ЛГБТ и хомофобията
Хомосексуалната нормалност започна да се предефинира през това десетилетие. Хората започват да се питат дали хетеросексуалността е единствената валидна сексуална ориентация. Изследването на сексуалността напълно се затвърждва от следващото десетилетие, благодарение на гей и феминистките движения.

Всъщност началото на движението за правата на гейовете започна през XIX век. Въпреки това чак след бунтовете в Стоунуол през 1969 г. то става „официално“.

ЛГБТ движението започва да се фокусира върху премахване на законодателството, криминализиране на хомосексуалността и премахване на негативното отношение и отхвърляне към тази група след тези бунтове.
Оттогава две събития определят кръстоносния поход срещу хомофобията. Първото е премахването на хомосексуалността като психично разстройство от Диагностично-статистическия наръчник на психичните разстройства (DSM) през 1973 г. Второто е премахването на хомосексуалността като болест от Световната здравна организация през 1990 г.

Хомофобия днес
Откриването при задълбочаване на настоящите причини за хомофобията показва, че променливите, които най-много влияят на тези нагласи, са:

• Политически консерватизъм
• Социален контакт с хомосексуални хора
• Дискриминация и предразсъдъци
• Социална дистанция
• Враждебност и агресия
• Страх от СПИН
• Признания за произхода на хомосексуалността
• Образователно ниво
• Религиозност
• Сексизъм
• Социализация на традиционната полова роля
• Ниво на авторитаризъм
• Пол

Въпреки че е постигнат голям напредък в борбата за правата на ЛГБТ , хомофобията все още присъства във всички общества. Някои държави нормализират и защитават хомосексуалистите, но други ги преследват и наказват със смърт.

Настоящата глобална ситуация показва, че има още дълъг път до приемането на еднополовата любов за нормална.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X