Напишете дума/думи за търсене

Как нашият тип интелигентност определя кого обичаме

Спорът относно интелектуалните различия между мъжете и жените бушува от векове и не показва никакви признаци на забавяне в нашия модерен, постфеминистки свят.

Малцина днес биха се съгласили с Чарлз Дарвин, който постулира през 1871 г., че мъжете по своята същност са по-интелигентни от жените поради еволюционната нужда да ловуват, да атакуват врагове и да защитават семейства - все действия, които могат да подобрят възприятието, разума и въображението.

Съвременните научни изследвания обаче показват, че и антропорогът Маргарет Мийд не е била съвсем права, когато през 1935 г. заявява, че изобщо няма биологични различия в интелекта. Вместо това изглежда, че има някои леки разлики между мъжкия и женския интелект. Трябва да се отбележи обаче, че това са само средностатистически стойности и имат отношение само към видовете интелигентност, а не към нивата на интелигентност.

Днес науката признава, че има безброй различни видове интелигентност.

Нашият тип интелигентност определя кого обичаме и с кого може да сме щастливи завинаги.
Някои хора са опитни шахматисти, без усилие планират няколко хода напред във всичко, което правят. Други имат невероятна памет, способни да изричат факти на секундата. Трети са изключително добри в изучаването на математически формули, чужди езици или философски идеи. Има личности, които са страхотни драматурзи, има и такива, които са брилянтни композитори. Едни могат да поправят практически всичко механично, а други могат да отстранят грешки дори в най-сложния компютърен код.

Въпреки че тези и много други умения могат да бъдат групирани свободно в категории на способностите, простата истина е, че интелигентността не е толкова категорично определена и суха, както се смяташе преди. Има много различни видове интелигентност и хората имат нееднакви естествени способности, независимо от пола.
Когато се разглеждат видовете мислене, се появяват някои общи разлики между половете.
Средно жените са склонни да бъдат по-умели в словесни задачи и нелинейно мислене, докато мъжете показват афинитет към базирани на математика задачи и обработка стъпка по стъпка.


Жените са склонни да имат по-високи нива на емоционални умения, а мъжете са склонни да бъдат по-добри в пространственото мислене.
Мъжете обикновено имат по-добри груби двигателни умения, а жените се отличават с фини такива. Жените са склонни да показват повече грижи, а мъжете са склонни да бъдат по-агресивни.

Разбира се, това са просто средностатистически стойности. Може да има повече мъже физици и математици и повече жени учители и писатели, но никой не би оспорил, че Мария Кюри и Уилям Шекспир са били на самия връх в своите области. Цялостната
статистика не означава нищо, когато се разглеждат индивидите.

Все пак фактът, че тези различия между половете изобщо съществуват, вероятно е продукт на еволюцията.

Нашите предци са живели суров живот без нито едно от съвременните удобства, на които ние се радваме днес. Било е просто невъзможно един човек да извърши цялата работа, необходима за отблъскване на врагове, изхранване на семейство, отглеждане на деца, оцеляване сред стихиите и всички други препятствия от ежедневието.

Било абсолютно важно да се разделя и владее и от еволюционна гледна точка имало смисъл една група хора да се справя със задачите извън дома, докато другата поемала отговорността за домашната работа. Затова хората сме се развили, за да съответстваме на тази реалност.

Днес отглеждането на деца само от един родител е не само възможно, но и обичайно. Хората чакат по-дълго, за да се оженят, а много от тях изобщо не пристъпват в брак. Вече няма причина за оцеляване за свързване с някого. Независимо от това, стремежът за образуване на двойки е първичен и е малко вероятно някога да изчезне.


Преговорите и компромисите са невероятно важни за всяка връзка и може да бъде трудно, когато и двете страни в двойката виждат определена област като своя област.

Може да бъде еднакво предизвикателно, когато и двамата партньори презират един и същ аспект от ангажиментите, свързани с дома и семейството. Така че има смисъл да изберете партньор с умения и интереси, които допълват вашите собствени. Ако обичате да готвите всяка вечер, докато съпругът ви се наслаждава на проекти за подобряване на дома, може да разделяте и владеете точно както са правили нашите предци.

Очакваните роли на мъжете и жените до голяма степен са минали по пътя на динозаврите, а татковците или жените, които традиционно са доминирани от мъжете, рядко повдигат вежди. Целта днес е да намерите партньор, който да ви допълва добре като личност, независимо от пола.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X