Напишете дума/думи за търсене

Четирите типа любов според Хелън Фишър

Изследователи, преговарящи, строители и режисьори. Според д-р Хелън Фишър това са четирите любовни типа, които биха могли да ни дадат отговор на класическия въпрос защо се влюбваме в дадени индивиди, а други трудно понасяме.

Неведнъж сме публикували изводите от изследванията на д-р Хелън Фишър в Mila.BG. Тя е експерт в мистериозните действия на любовта. Освен че е известен антрополог, тя е автор и на книгите „Защо обичаме: природата и химията на романтичната любов” и „Първият секс”.

Ако има един изключителен елемент от нейната работа, това ни позволява да разберем взаимоотношенията, привличането, привързаността и дори проблемите на пола от биохимична гледна точка. Именно поради тази причина през 2009 г. тя решава, че иска да разбере защо се чувстваме привлечени от един тип мъж или жена, а не от друг? Тя ни дава отговора в книгата си „Защо той?, Защо тя?”

Мозъчните системи, които д-р Хелън Фишър дефинира за своя личностен тест, са механизмите, управлявани от допамин, серотонин, естроген и тестостерон.

Нашата личност е свързана със специфична мозъчна химия, която ни насочва да се настроим към един тип хора, а не към други.

"Изследванията показват, че двойките, които имат много прилики, включително неврохимична съвместимост, в крайна сметка остават заедно."
-Хелън Фишър-

Четирите типа любов
Защо има личности, които ни очароват? Какво ни кара да се чувстваме привлечени от определени хора, дори да знаем, че може би те не ни подхождат или няма да ни направят щастливи? Това е вечна дилема, но и една от най-увлекателните енигми.

1. Изследователят: любопитната личност (допамин)
Креативен, енергичен, импулсивен, забавен, дързък, независим, любител на новостите, вдъхновяващ и ентусиазиран. Сред четирите любовни типа на Хелън Фишър изследователят се откроява с поведение, което винаги е доминирано от допамин.

Тези хора са изключително магнетични личности. Те искат да трансформират света и да мобилизират другите. Изключително активни и вдъхновяващи. Освен това те се стремят да откриват, да учат и да изпитват удоволствие.

С тях обаче не е лесно да се живее, защото техният неспокоен характер означава, че не всеки може да се справи с тях. Те търсят сензации и постоянно търсят приключения. Следователно само някой със същия модел на личността ще бъде в унисон с тях.

• Какъв тип партньор е най-подходящ?
Изследователите търсят „приятели за игра“. Те искат хора, които са също толкова любопитни, енергични и приключенски настроени като тях. Така техният идеален партньор е друг изследовател.

2. Преговарящият: въображаемата и идеалистична личност (естроген)
Някой с модел на преговорна личност е интуитивен, състрадателен, с добри социални, комуникационни и емпатични умения. Той знае как да се справя и да се свързва с хората наистина добре. Грижи се за разбирането, присъствието и близостта с другите. Поведението му е мотивирано от хормона естроген. Определя жените и мъжете еднакво.

Тези хора са изключително примирителни. Следователно те избягват конфликти и мразят да спорят. Те са склонни да премислят много нещата от заобикалящата ги среда. Притежават изключително въображение, креативни са и са идеалисти. Стремят се да насърчават благосъстоянието на цялата си среда.

• Какъв тип партньор е най-подходящ?
Преговарящият търси сродна душа. Идеалният им партньор би отговарял на мениджърския профил.


3. Строител: семейна личност (серотонин)
Сред четирите любовни типа мнозина се идентифицират със строителя. Те са лоялни, силни, отдадени, любители на реда и тези, които трябва да имат добре организиран живот. Освен това те са упорити защитници на своето семейство, приятели и хората, които съставляват част от тяхната социална среда.

Строителите обикновено са резервирани и обичат да помагат и да са полезни на другите.

• Какъв тип партньор е най-подходящ?
Строителят търси приятел за цял живот, който ще ги подкрепя всеки ден. Техният идеален спътник е друг „строител“.

4. Режисьорът (тестостерон)
Доминираните от тестостерон личности изобилстват в нашето общество. „Режисьорът” определя изключително аналитичен, състезателен тип профил, с тенденция към емоционална сдържаност.

Обичат силно и биха дали всичко за любимите си хора, но потискат откритото изразяване на чувствата си. Това ги прави на моменти малко сложни фигури. Те също са много упорити и
са перфекционисти.

• Какъв тип партньор е най-подходящ?
Режисьорът търси човека, който го допълва, някого, който мисли и се чувства като него. Идеалният партньор на режисьора е преговарящ.

Нашият идеален партньор е този, който ни дава това, от което имаме нужда. Това поне твърди д-р Фишър.
Тя настоява, че всеки от нас притежава определени черти от тези четири типа любов. Въпреки това те се открояват в някои личности повече, отколкото в други. Това е, което определя и обяснява нашето поведение, желания, мании и нужди.

Д-р Фишър също така твърди, че сме склонни да се влюбваме в хора, които могат да ни дадат това, от което се нуждаем, в замяна на това да им дадем това, от което те имат нужда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X