Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?

Много са хората, които, въпреки че имат стабилен партньор, продължават да мечтаят за някой по-добър от него. Това ги подтиква да търсят невъзможен идеал – феномен определен от психолозите като ефекта на чаровния принц.
Чаровният принц е една от архетипните фигури, вкоренени във вашето подсъзнание. Това дава силует на повтарящата се идея, че някъде там съществува перфектният човек за вас. Това е тих и почти обсебващ копнеж, който често ви кара да търсите алтернативи в приложения за запознанства дори ако имате стабилен партньор.

Но нито за момент не се заблуждавайте, че това желание за съвършенство в отношенията се отнася само за жените. В действителност има много мъже, които искат да бъдат „чаровният принц“. С други думи, героичен модел на идеалната мъжественост.

Характеристики на ефекта на Чаровния принц
Всички сме го правили. Идеализирали сме любим човек. Особено когато сме били по-млади. Истинският проблем идва, когато гледаме на любовта с розови очила и по доста нереалистичен начин. Това се случва, когато въпреки стабилната и задоволителна връзка, все пак усещате известна празнота и копнеж за нещо различно в себе си. Склонни сте да мислите, че може да има някой много по-добър за вас.

Затова в ежедневието ви умът фантазира за други възможности. Предполагате, че нейде по широкия свят трябва да има перфектен и вълнуващ човек, способен да пасне перфектно с вас в ума, тялото, идеалите и мислите. Усещането, че вашата сродна душа е някъде там ще ви кара да търсите в Tinder и всяко друго приложение за запознанства.

С две думи, ефектът на Чаровния принц се отнася за онези индивиди, които имат толкова романтична версия на това каква трябва да бъде любовта, че често пропиляват една перфектно удовлетворяваща връзка. Те могат дори да скъсат само защото са категорични, че това не е истинска любов и че трябва да има „нещо по-дълбоко“.

Почти без да осъзнават, те стават търсачи на митологичен свещен граал, който им носи само нещастие и разочарование. Има обаче по-дълбоки и по-поразителни аспекти на този ефект.

Който търси своя идеален принц или принцеса, не търси само някой физически перфектен и очарователен. Това, към което наистина се стреми, е да се постигне абсолютна емоционална и психическа връзка.


Вечното желание за перфектна връзка
Ефектът на Чаровния принц не е патологично разстройство, той описва само психологическа реалност. По подобен начин героите от класическите приказки са били използвани в продължение на векове, за да опишат определени поведения.

Един пример е комплексът на Пепеляшка, измислен от д-р Питър К. Левин през 1976 г. Този термин демонстрира зависимостта на някои жени в техните емоционални взаимоотношения.

По отношение на архетипа на Чаровния принц, той символизира нуждата от идеализиране на любовта. Освен това този етикет олицетворява психологическото желание за перфектна връзка с друг човек.

Той също така се стреми да направи видим произхода на много недоволства във взаимоотношенията. Това са видовете ситуации, в които човек никога не е напълно щастлив, защото копнее да постигне автентична интимност с някого, страстен вид любов, в която разбирането и задоволяването на всичките му нужди е тотално и почти магическо.

Ефектът на Чаровния принц при мъжете
При господата ефектът на Чаровния принц се проявява по любопитен начин. Има млади и не толкова млади мъже, които олицетворяват класическия архетип на героя спасител - този, който се грижи, спасява, поддържа и защитава. Често тази форма на мъжественост е наследена от възпитанието, което са получили, и ролите, които са видели да играят собствените им родители.

Тази тенденция често се сблъсква с личностите на жените. В крайна сметка в днешно време не всички дами търсят мъж, който да се грижи за тях или да ги спасява. Поради тази причина идеалният партньор за Чаровния принц е жената с комплекс на Пепеляшка - момичета, които се страхуват от независимостта и които изпитват несъзнателното желание да бъдат обгрижвани и защитени.

Необходимостта от рационализиране на несъзнателните копнежи
Има много мъже и жени, които са интегрирали ефекта на Чаровния принц в своето подсъзнание. Те идеализират любовта и гледат отвисоко на хората, които не са попаднали до такава степен в плена на романтиката. Правят го, защото имат напълно предубедени идеи за това какви са взаимоотношенията. Това означава, че техните връзки почти винаги са обречени на провал.

Антропологът Хелън Фишър твърди, че романтичната любов е по-скоро физиологично влечение, отколкото емоция. Тя предполага, че това е явление на чисто химическо ниво и е трудно за контрол. Въпреки това не може да отделим социокултурната равнина от този вид поведение и как обществото ни е внушило от дълго време идеята, че има някого, който е идеален за нас.

Помнете, че търсенето на съвършенство поражда само страдание. Трябва да търсите истинска любов, удовлетворяваща връзка, която може да бъде едновременно магическа и сложна на моменти, но си струва да работите върху нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X