Напишете дума/думи за търсене

Eфектът на Пигмалион - как може да го използваме в своя полза?

„Изведнъж Ваня се озова на пода с лице надолу – точно както очакваше от седмици. Откакто започна да мисли за абитуриентския бал, тя си представи, че стъпва върху подгъва на роклята си – която беше твърде дълга – и се препъва, докато не падне.”

Това съвпадение ли е, гадаене или просто наистина лош късмет?
От психологическа гледна точка се обяснява като „ефекта на Пигмалион“, който се отнася до очакванията и резултатите.

Какво представлява ефектът на Пигмалион и как действа?
Известен също като „самоизпълняващо се пророчество“, ефектът на Пигмалион се отнася до влиянието, което очакванията имат върху резултата от събитията и как нашите очаквания могат да се изпълнят сами.

Розентал и Джейкъбсън са едни от първите психолози, които изследват интересните резултати от този психологически ефект. Тези изследователи проучват как очакванията на ученик влияят на неговото поведение и представяне. По този начин, ако учителят вярва, че неговият ученик е интелигентен и отделя повече време за напредъка си, ученикът ще се ще се стреми да живее според това убеждение.

Същото се случва и в обратния случай - ако ученикът се възприема като слабо приложен или неефективен, това също влияе на неговото възприемане за себе си.

Има обаче нещо повече в самоизпълняващото се пророчество.
Ето го ключа - човекът, който извършва възприятието – в този случай учителят – трябва да вярва и да бъде напълно убеден в своето възприятие.

В случая на добрия ученик от ключово значение е учителят наистина да вярва, че той е наистина такъв.
По този начин той ще постигне желания ефект, в допълнение към съобщаването на съгласуваност между неговото мислене, говорене и действие.

Ефектът на Пигмалион може да се наблюдава най-добре в училище, работа, взаимоотношения и приятелства.

Как работи?
Ефектът на очакванията може да се приложи и на работно място или във фирма.

Да предположим, че шефът вярва, че секретарката му е много интелигентна и е по-подходяща за друга позиция. В такъв случай той може да й предложи възможности за нейното развитие, да обърне специално внимание на израстването й и да й даде задачите, които й позволяват да се отличава.

Това обаче означава, че останалите хора, работещи на едно и също място, не могат да преживеят подобна еволюция, защото нямат същите възможности. Така в крайна сметка секретарката наистина ще бъде тази, която се откроява в групата, и се премества на друга позиция, „доказвайки, че шефът е прав“.

Също много се говори за ефекта на Пигмалион на ниво взаимоотношения. Ако човек вярва, че партньорът му е неверен, той ще започне да се държи според това, което мисли. Той ще наблюдава мобилния телефон на половинката си, ще й се обажда няколко пъти на ден и т.н. В крайна сметка потърпевшият ще прекрати връзката, защото е претоварен от „внимание”, като по този начин засилва първоначалното убеждение.

Очакванията причиняват или провокират промяна в поведението на другите хора. По този начин се генерира кръгов ефект, който кара очакванията и поведението да се връщат напред и назад един към друг.


Как да се възползваме от ефекта на Пигмалион
Ефектът на Пигмалион може да се използва в наша полза.
Ако успеем да създадем благоприятно възприятие в нашата среда, е възможно да получим и нейната подкрепа.

От друга страна, може да посочим какво очакваме от тях на околните.
По този начин им показваме, че имаме доверие в тях и ги мотивираме, като същевременно засилваме самочувствието им.
Този ефект показва колко вредни и ограничаващи са стереотипите и предразсъдъците.

Възможните негативни ефекти от ефекта на Пигмалион
Ефектът на Пигмалион също предизвиква някои негативни последици.
• Може да предизвика безпокойство за това какво ще или може да се случи в бъдеще
• Понякога ни пречи да се наслаждаваме на живота в момента и да се свържем с това, което наистина се случва около нас, тъй като сме по-загрижени за това, което може да се случи
• Това може да доведе до самосаботаж, като се мисли само за отрицателните възможности
• Може да доведе до тунелна визия, през която се възприемат само няколко детайла, докато се пренебрегва ключовата информация, необходима за мислене по различен начин
• Може да доведе до недостижими очаквания у другите, което може да се окаже разочароващо

Прекомерната тревожност е един от негативните ефекти на ефекта на Пигмалион.
Важно е да очакваме растеж, а не провал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X