Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Микеланджело: какво означава за връзката?

Ефектът на Микеланджело определя положителното влияние, което вашият партньор има върху вас. Наистина, понякога техните положителни очаквания към вас ви насърчават да бъдете по-добър човек.

Ефектът на Микеланджело определя динамиката, чрез която двойка се „извайва“ взаимно въз основа на положително подсилване. Например, ако знаете, че партньорът ви е оптимист и уверен човек, няма да му позволите да изпадне в униние. Ще му предложите постоянна подкрепа и подсилване („извайвайте го“), така че най-добрата му версия да излезе наяве.

Този подход е от голямо значение в областта на романтичните взаимоотношения. Това е ежедневен занаят, в който думите действат като длета, а емоционалните ласки като чукове. Благодарение на този процес между двамата може да се извая идеалното «аз». Партньорите се обогатяват един друг с взаимните си качества, за да създадат здрава и обогатяваща връзка.

Здравата връзка е тази, в която процъфтявате като човешко същество. Освен това винаги може да бъдете себе си, без да бъдете принудени да противоречите на основните си ценности и идентичност.

Ефектът на Микеланджело
Без съмнение сте чували за ефекта на Пигмалион. Това се отнася до силата, която един човек има да влияе върху поведението на друг. Един пример за това е класическият образ на учител и неговите очаквания към ученик. Ако смята, че подопечният му има потенциал, детето със сигурност ще направи всичко възможно. От друга страна, ако възпитателят вярва, че ученикът не струва нищо, детето ще се съобрази с този образ. Следователно то се превръща в самоизпълняващо се пророчество.

Каква е разликата между ефекта на Микеланджело и ефекта на Пигмалион? За да разберем, нека първо разгледаме една от целите на този известен ренесансов скулптор. За него процесът на извайване означава оформяне на „идеалния аз“. В този смисъл ефектът на Микеланджело дефинира процеса, при който двама души се моделират взаимно, за да извлекат най-доброто един от друг.

Взаимна възприемана инструменталност

Изследователите Едуард Орехек и Аманда Форест от университета в Питсбърг измислят термина взаимна възприемана инструменталност в проучване от 2016 г. Това е систематична перспектива, в която единият партньор е ключов за подпомагане на другия да постигне целите си. Това е ежедневно взаимодействие, в което успявате да извлечете най-доброто един от друг благодарение на постоянната си подкрепа.


Ефектът на Микеланджело и постигането на жизненоважни цели

Интересно е да се разбере как ефектът на Микеланджело насърчава постигането на много от нашите екзистенциални цели.

В тази връзка д-р Вилхелм Хофман провежда изследване, което потвърждава колко критични са близките взаимоотношения при регулирането на поведението и работата за постигане на целите. Когато се радвате на стабилна и задоволителна връзка с партньора си, се чувствате по-мотивирани и уверени в работата си за постигане на целите си.

По същия начин ефектът на Микеланджело насърчава вида процъфтяващо личностно израстване, което ви позволява да работите ежедневно за това, което искате. Вашият партньор ви напомня всекидневно кой сте и колко струвате. Той е човекът, който, когато се чувствате слаби, ви предлага ценна емоционална подкра, която ви изправя на крака, за да може да продължите напред.

Психологът от Лондонския университет Мадока Кумаширо дефинира ефекта на Микеаланджело по следния начин:

«За да извая ефективно каменен блок, скулпторът трябва не само да разбере идеалната форма, спяща в блока, но също така трябва да разбере блока сам по себе си – какви възможности са му присъщи и какви недостатъци трябва да бъдат заобиколени.»

В заключение, ефектът на Микеланджело основно ни напомня, че нищо не е толкова силно, колкото отношенията, основани на уважение и възхищение. Когато обичаш някого такъв, какъвто е, не искаш да го променяш. Може само да се надяваш, че винаги ще може да му предложиш най-доброто от себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X