Напишете дума/думи за търсене

Романтичният Брюж (галерия)

снимка: Бела Чолакова

Плачещи върби, разходки с лодки, бели лебеди, изобилие от цветя, шоколадови изкушения. Не, не сте попаднали в някое любовно стихотворение, а в Брюж.

Намира се във фламандската част на страната и името му на френски е Брюж (Bruges), а на фламандски Брюге (Brugge). Независимо от това как го наричате, това е един от най-красивите градове в Белгия. В него няма сгради на Европейската комисия, нито се провеждат важни срещи на високо равнище, но въпреки това или може би точно заради това Брюж е любим на туристите. Във всички пътеводители се изтъква преди всичко, че градът пази средновековния си облик. Специалистите са го обявили за най-добре запазения средновековен град в Белгия. Дали заради това специално призвание или заради неповторимата атмосфера, но всеки, който посети веднъж Брюж, го пази завинаги в сърцето си.

Градът е малък и се разглежда за час

Основните забележителности могат да бъдат обиколени пеша за около час. Още по-атрактивно е да го направите с файтон. Желаещите за такава разходка са толкова много, че на централния площад в града се вие дълга опашка, но чакането си заслужава. Няма по-подходящ начин да се потопите в историята на града от тази ретрообиколка. Всеки кочияш има свой собствен стил и ще ви разкаже за града по свой собствен начин - някои са съвременно облечени и ще ви разкрият къде зад строгите фасади на къщите се крият модерни заведения. Други обаче са в по-старовремски стил с костюми, бели ръкавици и шапки. Те със сигурност ще наблегнат повече на историята на града, отколкото на модерния му облик.

снимка: Бела Чолакова
снимка: Бела Чолакова

Освен разходката с файтон, много романтичен начин да се насладите на Брюж е обиколката с лодка. Каналите на града са малки и тесни, затова и лодките, които ги обикалят, са съвсем малки. Близо до водата в открита лодка ще имате възможност да видите града от друг ъгъл. Бавно ще се носите по спокойните води, ще преминавате под плачещи върби, а около вас ще плуват лебеди. На моменти наистина ще имате чувството, че се намирате в любовна поема.

Всичко в този град навява романтика. Около каналите има множество места, където може да си направите пикник и да се излежавате, докато гледате водата и отразяващото се в нея небе.

снимка: Бела Чолакова
снимка: Бела Чолакова

Тесните улички ви приканват за разходка. От всякъде ви заобикалят цветя. Балконите са отрупани със саксии и целият град ухае. Почти на всеки ъгъл се намират малки магазинчета за гоблени и дантела. Белгийската дантела е известна по цял свят и е наистина ръчно правена. И днес може да видите пред къщите да стоят възрастни дами, които усърдно плетат.

Изкушаваща е и дегустацията на шоколад

Най-неустоимите места в Брюж са магазинчетата за шоколадови изделия или както ги наричат местните “шоколатерии”. Дори само един поглед към някоя от витрините на тези магазинчета, ви е достатъчен, за да нарушите всички диети. Когато вкусите от неповторимия белгийски шоколад, ще разберете защо е смятан за афродизиак и неустоимо изкушение.

снимка: Бела Чолакова
снимка: Бела Чолакова

Малко история

Ако обаче романтичната обстановка ви идва малко в повече, заложете на историческите забележителности. Разцветът на града е през XIV и XV век, когато той е водещо пристанище в търговията с вълна. През този период Брюж е най-важният търговски център в страната. В него акостират кораби от цял свят и той е връзката със Средиземноморието. През 1309 година е създадена Борсата, като се смята, че това е първата борса в света. За съжаление с течение на времето каналът Цвин, който свързва града с морето и му осигурява статута на водещо пристанище, започва да пресъхва. Брюж губи важната си роля и бързо е заменен от Антверпен като водещ търговски център.

снимка: Бела Чолакова
снимка: Бела Чолакова

Въпреки че губи статута си, градът запазва облика си. Още през XIX в. той се налага като туристическа дестинация, привличайки заможни английски и френски туристи. И до днес градът печели най-вече от туризма. Историческият му център е в списъка на ЮНЕСКО за паметници на световното културно и историческо наследство. Напълно са съхранени крепостната стена, катедралата, Големият площад с часовниковата кула, както и множество разкошни къщи от Средновековието.

снимка: Бела Чолакова
снимка: Бела Чолакова

Не пропускайте да се снимате на площад “Бург” пред Кметството, което е една от най-старите готически сгради в страната. Задължително е също така и да се качите на кулата “Белфорт”, намираща се на площад “Маркт”, построена през 1320 г. Стъпалата до върха й са 366, така че се пригответе за физическо натоварване. Гледката, която се разкрива от върха, напълно си заслужава усилията. Посетете и базиликата “Свещената кръв”, която се намира на площад “Бург”. Според поверието в нея се съхранява ценна стъкленица, в която се пазят капки от Христовата кръв.

Ако сте почитатели на изкуството, задължително идете в църквата “Светата Дева”, в която се съхранява скулптурата Мадоната с Младенеца на Микеланджело. Смята се, че това е единствената негова творба, изнесена от Италия, докато той още е бил жив.

И накрая, независимо дали сте предпочели да се наслаждавате на романтичния или на историческия Брюж, не забравяйте да се насладите и на бирения. В града се предлагат над 300 вида бира, като всяка от тях се сервира в специално изработена за нея халба. Само че внимавайте в избора си. Много от марките са с доста високо съдържание на алкохол и ако не четете внимателно етикетите, може да се напиете дори само от едно питие. Или може би опиянението ви просто е от този приказен град?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X