Напишете дума/думи за търсене

Тачът – кокетният екописък на дома


Ако искате къща, далеч от шумния, забързан, нагорещен и претъпкан град…
Добре дошли в клуба!

Все повече хора инвестират в селски имоти, които ги отвеждат близо до природата, чистия въздух и лятната прохлада на собствен двор. И това далеч не са места само за лятно бягство от града. Те са начин да промените своя lifestyle към по-зелен и хармоничен.

Това е изборът на много заети съвременни хора в Обединеното кралство, Холандия, Дания и Германия. Част от тях избират интересна и ековизия за собствеността си. Покриви от естествени материали или тач.

Чували ли сте за thatching?

Това са екзотични и красиви покриви, направени от естествени материали като слама, тръстика и острица. Виждали сме ги върху провинциални къщи- мечта в Обединеното кралство и Холандия, където въпросните материали растат край множеството блата и други водни басейни. Характерни са за всички континенти - от Латинска Америка до островите в Южния Тих океан. В някои екваториални страни тачът се използва не само защото е естествен, практически безплатен, но и като изолация от жегата материал. Поставя се и като облицовка на стените.

Историята разказва
Различни тач строителни техники са използвани още преди хилядолетия на Хаваите и в Кения. На Британските острови това е традиционен занаят, известен още от Бронзовата ера. За направата на тези екологични, леки и носещи в себе си дългогодишна традиция покриви се използва суха растителност, но използваното количество е голямо

Легендата разказва, че собственик на замък в Нормандия си купил 6 акра земя, за да направи такъв покрив на къщичка към него. През Средновековието тачът е в разцвет, защото такъв покрив са могли да си позволят и най-бедните. Тези леки природни материали и методи за покриване на къщи в провинцията са използвани още в Дания, Холандия, Германия, Белгия, Ирландия, Япония и Корея. В Северна Америка индианците все още използват за покриване на покриви и стени листата на палма, известна като тач палма.

Факти
Според българските специалисти сламеният покрив е специфичен и има своите особености и очарование. Когато е изпълнен майсторски и с качествени материали (най-подходящи са ръжената слама и тръстиката), такъв покрив дава много добра защита от атмосферни влияния, създава много добра топло и звукоизолация, в същото време е проветрив. Лек е и полагането му е относително просто. Противно на очакванията, правилно и грижливо изработен покрив може да издържи 50 и повече години.

Любопитна история от времето на Шекспир
Макар да са характерни повече за провинцията, известно е, че тач покрив е имал лондонския театър Globe, където са поставяни Шекспировите пиеси. По време на представление на историческата пиеса Хенри VІІІ през 1613-та изстрел, част от специалните ефекти, възпламенява покрива на театъра и оригиналната сграда изгаря до основи.

Днес традицията е символ на заможност
В последните трийсет години традицията се възражда и сега thatch е по-скоро символ на заможност, особено във Великобритания, Германия, Дания и Холандия. Към днешна дата в Обединеното кралство официално 1000 майстори се занимават професионално с направата на сламени покриви. Наричат се тачъри (оттук произхожда и фамилното име на знаменитата британска министър-председателка Маргарет Тачър).

В Холандия на мода е комбинация от керемиди и тач - красива, традиционна и зелена алтернатива. Там в момента има над 150 000 сгради със сламено-тръстикови покриви.

Делтата на Дунав - най-голямото компактно тръстиково „поле“ в света
Основно делтата е разположена на територията на Северна Добруджа в Румъния. От 1991 г. е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Оказва се, че огромните тръстикови полета там са не само екзотика за тази част на северната ни съседка, а и възраждащ се доходен бизнес. Тръстиковата реколта се събира всяка зима - между средата на ноември и март. "Водната тръстика от Дунавската делта е добре известна с качествата и най-вече с трайността си", обяснява Октавиан Попа, собственик на една от двете фирми, които имат разрешение да събират реколта от тръстика и то при много строги условия заради Юнеско. Всяка година фирмата на Попа събира около 20 000 т тръстика от блатата, каналите и езерата в тази част на Румъния.

У нас съществува неформална група, която развива теоретически, изследователски и практически дейности в областта на строителството с естествени материали като глина и слама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X