Напишете дума/думи за търсене

Брюксел - градът на бирата и шоколада (галерия)

Брюксел не е просто седалище на главните институции на Европейския съюз. И въпреки че си заслужава да видите сградите на Европейската комисия и Европейския парламент, нещата, които задължително трябва да направите в този град, нямат нищо общо с административните постройки.

Посетете Големия площад

Това е сърцето на Брюксел. Винаги е бил и винаги ще бъде. Повечето от великолепните сгради на него са издигнати в края на XVII век. Най-красивата е тази на Кметството, която е малко асиметрична – изглежда сякаш камбанарията е леко наклонена. Причината за това е, че едната половина на сградата е завършена няколко стотин години след другата.

Всеки турист намира по нещо за себе си на площада. Любителите на музеи могат да прекарат цял ден, обикаляйки сградите наоколо. Тук се намират Музеят на града, Кралската къща и Сградата на гилдията на пивоварите. Близо до площада е и катедралата “Saints Michel et Gudule”.

Тези, които предпочитат шопинга, ще намерят на и около площада изобилие от малки магазинчета за сувенири, шоколад, парфюмерия и козметика.

А за онези, които харесват по-лежерния туризъм, множеството кафенета и ресторанти наоколо предлагат възможност да се любувате на красотата на Гран Плас, докато пиете бира.

Вижте Манекен Пис

Странното е, че статуята на пикаещото момченце е в класацията на най-разочароващите забележителности в града и въпреки това всеки посетител държи да се снима пред него. Разочароващ монумент, защото всъщност представлява съвсем малка бронзова статуя, която със сигурност дори няма да забележите, ако около нея не са струпани десетки хора с фотоапарати. Въпреки това е добре да го посетите – все пак как после ще казвате на приятелите си с чиста съвет: “И аз го видях, но не е нищо особено!”.

Идете до Атомиум

И докато Манекен Пис е наистина миниатюрен, Атомиумът е наистина огромен. Деветте сфери, представляват атома на желязото, увеличен 610 милиарда пъти. Всяка сфера е с диаметър 18 метра, а най-високата се издига на 102 метра. В тях се помещават изложбени зали и ресторанти. От най-високата част се разкрива невероятна гледка към града, която наистина си заслужава да видите. Наблизо се намира и паркът “Мини Европа” с миниатюрни макети на най-големите забележителности от Европа.

Яжте гофрети

Забравете за диетите, докато сте в града. Тук навсякъде се носи изкушаващ аромат на гофрети. И то не какви, а поръсени със солидно количество плодове, сметана, сладолед и течен шоколад. Изобщо не питайте колко калории съдържат. Цифрата сигурно е близка до годишните разходи на Европейската комисия.

Пийте бира

И понеже така или иначе вече сте нарушили диетите, може да пиете бира на корем. Но не се амбицирайте да пробвате от всички видове белгийска бира, защото е невъзможно. Белгия е страната, в която се произвеждат най-много видове бира в света – над 300 и повечето от тях са с доста високо съдържание на алкохол. Най-предпочитаните марки са Orval, Chimay, Jupiler, Duvel, Leffe. Всъщност повечето марки се продават в няколко варианта – стандартен, с двойно или с тройно съдържание на алкохол. Така че, ако не четете внимателно етикетите, със сигурност може да се напиете само от една чаша. Оригинално е също, че всяка марка си има специално създадена халба за нея и единствено в такава може да се сервира по заведенията. Така че не се учудвайте, ако на бара има десетки видове различни халби.

Опитайте миди с пържени картофи

Дори и да ви се струва странна комбинация това е традиционното ястие за цяла Белгия и Северна Франция. Има два основни начина на приготвянето на мидите – варят се в бяло вино или в бира. Други специалитети, които си струва да опитате са пиле “Ватерзоа”, задушено агнешко и говеждо по фламандски, заек със сини сливи, змиорка в зелен сос, задушена цикория, лаврак с праз.

Купете си шоколад

Въпреки всички забележителности, най-неустоимите места в града си остават магазинчетата за шоколадови изделия. Белгийският шоколад е известен в цял свят, затова е срамота да отидете в Брюксел и да не го опитате. “Шоколатериите”, както ги наричат, изскачат зад всеки ъгъл и заслепяват с витрините си, които приличат на изложба от торти, бонбони, сладки и шоколадови фигурки. Имайте предвид обаче, че веднъж опитали белгийски шоколад, рискувате след това другите видове да ви се струват безвкусни. Така че се запасете за дълго време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X