Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако нашият партньор ни каже, че е бисексуален

Връзките са чувствителна територия. Те са структури, които се поддържат благодарение на споделената комуникация, доверие, уважение и любов. В същото време обаче те са доста крехки, тъй като тяхната стабилност може да бъде застрашена от непредвидени ситуации. Понякога това може да са промени, открития и трансформации в един от партньорите.

Какво може да направите, ако вашият партньор твърди, че е бисексуален?

Може да намерите тази ситуация объркваща и предизвикателна, но в същото време това може да улесни новото обучение и растеж за вас.

Бисексуалност
На пръв поглед и като се има предвид значението на представката „би“ (две), изглежда доста лесно да се определи бисексуалността като сексуална ориентация, при която еротично-афективното привличане е насочено както към мъжете, така и към жените. Това е така, защото сме свикнали да мислим за света и сексуалността по оста мъж-жена.

Но когато разширим спектъра, ние осъзнаваме, че бисексуалността може да включва сексуално желание и романтични очаквания, насочени към повече от един пол и полова идентичност.
По този начин бисексуалността се конфигурира като една от най-често срещаните форми на сексуално разнообразие.

Митове за бисексуалността
Поради предизвикателството, което бисексуалността представлява за хетеронормативността, около хора, които се идентифицират като бисексуални, са изградени поредица от заклеймяващи митове. Тези митове, освен че са неверни, пораждат дискриминация и въпроси относно избора и решенията на бисексуалните хора.

• Нечестност и изневяра. Може би най-разпространеният мит е, че бисексуалните хора са склонни да бъдат фенове на безразборния секс. Погрешно се приема, че когато човек е привлечен от повече от един пол, той е склонен да има повече сексуални партньори и да избягва моногамията. Но няма доказателства, които показват връзката между сексуалната ориентация, промискуитет и изневяра.

• Нерешителност и объркване. Друг широко разпространен мит е, че бисексуалността е фаза на объркване, преди индивидът да приеме открито своята хомосексуална идентичност.

Бифобия
Тези митове и предразсъдъци към бисексуалността и хората, които въплъщават тази сексуална ориентация, се материализират в практики, известни като бифобия.

Тя се разбира като отхвърляне, пред което са изправени бисексуалните хора само заради факта, че се утвърждават и разпознават като такива. Освен че се проявява сред хетеросексуалното население, бифобията може да бъде проследена и в рамките на LGBTIQ + общността.

В рамките на тези бифобични поведения е и отричането на бисексуалността, че тя просто не съществува. Или етикетирането на бисексуалните хора като страхливци или за това, че са объркани, защото не приемат открито своята хомосексуалност.

Освен това има и други видове дискриминация и насилие, с които сексуалните дисиденти са се сблъсквали в исторически план. Те включват изключване от работното и учебното пространство, тормоз, физически нападения и дори убийства.

Бисексуалност и отношения
Ще бъде нормално да се чувствате несигурни по темите за любовта и сексуалното желание, моногамията и трудностите да се доверите отново на партньора си. Преди обаче да се поддадете на тези съмнения, трябва да натиснете паузата и да помислите за различните последици, които разкритието на партньора ви има за вас, за него и за отношенията, които
сте изградили заедно.

Първо, определете как се чувствате. Наистина е важно да изясните собствените си усещания, въпроси и притеснения. По този начин по-късно ще може да ги предадете на партньора си по спокоен и уважителен начин.
Много от вашите притеснения може да се основават на бифобични пристрастия. Ето защо би било полезно да се обърнете към някаква ясна и надеждна информация за сексуалността, за да изясните всички погрешни схващания, които може да имате по въпроса за сексуалното разнообразие.

Говорете с партньора си, уведомете го за чувствата си относно неговата бисексуалност. Направете това по уважителен начин и внимавайте да не правите унизителни забележки. Не забравяйте, че това е нова ситуация и за вашата половинка.

Прегледът на емоциите ви след разговор с партньора ви ще ви позволи да решите какво да правите. Освен това вашият партньор може да се нуждае от подкрепа за признаване на новооткритата му бисексуалност и ще трябва да решите дали сте готови да му я дадете.

Всъщност трябва да запомните, че вие в крайна сметка сте отговорни за собственото си емоционално благополучие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X