Напишете дума/думи за търсене

Бинарна, небинарна, пансексуална - най-често срещаните видове сексуална ориентация

Живеем в ерата на най-многобройните видове сексуална ориентация, откакто свят светува.
Сексуалността и привличането са две основни сфери в човешкото развитие. Свързването на различни нива с други индивиди е необходимо, за да бъдем здрави както физически, така и психологически.

Здравословната връзка с нашата сексуалност е от съществено значение. Това означава, че трябва да сме наясно какво ни харесва и какво събужда желанията ни. Това означава също да може да приемем себе си такива, каквито сме и да го изразим без притеснение.

Митовете и табутата, които обграждат секса от векове, могат да затруднят тази важна задача за нас. Затова е добре да сме наясно със собствените си сексуални предпочитания, както и да сме способни да уважим тези на другите.

Какво е сексуална ориентация?
Може да я определим като физическо, психологическо или емоционално привличане, което човек изпитва към определена популация от хора. Това е стабилно и трайно предпочитание към специфична група, с която искаме да се свържем романтично, емоционално и сексуално.
Трябва обаче да разграничим този термин от половата идентичност, който обозначава субективния и задълбочен опит на индивида по отношение на неговия пол. Това се отнася до пола, с който се идентифицира всеки човек, който може или не може да е същият като биологичния му пол.

Освен това не трябва да бъркаме сексуалната ориентация с израз на пола. Това се отнася до начина, по който се изразяваме по отношение на нашето поведение и външен вид. Този израз на вътрешно усещане може да не съвпада с обществените очаквания (например, когато обществото обозначава мъжете като женствени).

Видове сексуална ориентация
Различните видове сексуална ориентация се основават на различните предпочитания на хората по отношение на тяхната сексуалност. Някои са добре известни и широко приети, докато други не получават заслуженото признание. Кои са най-често срещаните видове?

1. Хетеросексуалност
Това е най-често срещаният тип сексуална ориентация и е най-широко приет на социално ниво.
Хетеросексуалните хора са тези, които са привлечени от индивиди от противоположния пол, както физически, така и емоционално. Хетеросексуалните мъже предпочитат да имат романтични и сексуални връзки с жени и обратно.

2. Хомосексуалност
Хомосексуалните са привлечени от хора от същия пол. След хетеросексуалността хомосексуалността е следващата най-често срещана сексуална ориентация.
Думите гей и лесбийка се използват съответно за хомосексуални мъже и жени.

3. Бисексуалност
Бисексуалност е, когато хората са физически и емоционално привлечени от лица от двата пола. Тя е също толкова валидна сексуална ориентация, както и всяка друга. Някои проучвания показват, че по-голямата част от населението е бисексуална до известна степен.

4. Пансексуалност
Пансексуалността е сексуално и романтично привличане към всяко човешко същество, независимо от пол или външен вид. Следователно пансексуалните хора фокусират вниманието си върху качествата и личността на индивида. Не ги интересува дали човекът е мъж, жена или се идентифицира като небинарен.

5. Асексуалност
Асексуалните хора са тези, които не изпитват сексуално желание или привличане по какъвто и да е пол. Спорно е дали те нямат никакъв интерес към секс или не извършват сексуални дейности.
Те обаче могат да почувстват емоционално, интелектуално или романтично влечение към други хора. Така че, въпреки че няма физическо желание, те се свързват с околните на други нива. Асексуалните личности могат да се свързват с хора от същия пол, от противоположния или и двамата.

Важно е да не бъркате асексуалността със сексуално въздържание. При асексуалността сексуалното желание не съществува.

Други видове сексуална ориентация
В допълнение към горепосочените има много други видове сексуална ориентация. Демисексуалните хора са привлечени само от онези индивиди, с които споделят силна емоционална връзка. Също така сапиосексуалните индивиди изпитват привличане към някого заради неговата интелигентност.

Сексуалните предпочитания и вкусове се различават значително и има широк спектър.
Не можем да ограничим сексуалността до няколко общоприети и неизменни възможности. Гъвкавостта и приемането са два основни елемента за откриване, преживяване и наслаждаване на нечия сексуалност, без да осъждаме себе си или околните.

Хетероромантична бисексуалност - що е то?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X