Напишете дума/думи за търсене

Хетероромантична бисексуалност - що е то?

Сексуалността винаги е била гореща тема, а настоящите изследвания постоянно се променят по отношение на сексуалната ориентация.

Наясно сме, че сексуалността не е просто разделена на хомосексуалност и „хетеросексуалност“, както някога се е смятало.

Човешката сексуалност е представена от спектър, в който по-голямата част от сексуално активните хора попадат някъде по средата. Има и такива, които са асексуални – с две думи, не са сексуално привлечени от никого и нямат място в спектъра.

По-голямата част от него все още е заклеймена в много култури, да не говорим за идеите за бисексуалност и хомосексуалност. Дори когато сложните идеи на сексуалността стават все по-приемливи в западния свят, по-възрастните поколения се придържат към по-архаичните възгледи за сексуалността. Това от своя страна засяга възприятията на младите хора и изобразяването на тяхната ориентация към членовете на семейството и другите старейшини в техните общности.

Поради тази стигма на сексуална идентичност и бисексуалността на все по-голям брой хора, напоследък много се заговори за хетероромантична сексуалност.

Терминът „бисексуален“ показва сексуалното привличане към мъже и към жени, но в случая с тази новооткрита сексуална ориентация романтиката е поставена в отделна категория от сексуалността.

Тези, които се идентифицират като хетероромантично бисексуални, са сексуално привлечени от двата пола, но романтично само към противоположния.

Казано по-простичко – Иван иска да прави секс с Георги, но не и да има връзка с него, камо ли да се влюби. Иван иска да прави секс с Петя, но също така е готов да започне връзка с нея и шансът да я заобича е голям, защото е хетероромантичен бисексуален мъж.

Много хора се чувстват объркани, когато се сблъскват с темата за сексуалността. Те може да са наясно как се чувстват и какво намират за привлекателно, но им е трудно да опишат своята сексуалност като цяло.

Хетероромантичната бисексуалност и други подобни етикети позволяват на тези хора да се запознаят със своите чувства и привличания, без да се впускат в определени етикети като „хомосексуални“ или „пансексуални“ (сексуалното или романтично привличане към лица без оглед на техния пол и джендър идентичност).

Тъй като хетероромантичният бисексуален етикет придобива по-голяма тежест като основна сексуална идентичност, вероятно е повече хора да станат по-уверени в открито изразяване на сексуалната си идентичност. Психолозите и другите професионалисти в областта на психичното здраве са съгласни, че повечето хора не са напълно хетеро или напълно гей, а множество специфични етикети им позволяват да избират удобно този, който най-добре пасва на тяхната сексуалност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X