Напишете дума/думи за търсене

Порносексуалността – нейни жертви ли сте?

Порносексуалността е в разгара си, защото отношенията между хората са все по-дигитализирани. Ние рядко се свързваме с околните чрез директна среща. Вместо това го правим чрез посредници. С други думи, чрез устройство между две човешки същества. Интернет ерата засили този феномен, който сега достига драматични размери.

Порнографията не е ново явление и хората се домогват до нея от време оно, но новите технологии значително улесниха достъпа до нея.
И то в крайна степен. Това е причината да се появи това, което сега се нарича порносексуалност. Тоест ангажираност с порнографията като ос на индивидуалната сексуалност.

Няма напълно надеждни статистически данни в това отношение, тъй като това състояние все още е проблем, който не всеки разпознава. Изследване, наречено „Структура на мозъка и функционална комуникация, свързана с консумацията на порнография“ , публикувано от списанието на Американската медицинска асоциация, заключава, че 66% от мъжете и 41% от жените гледат порнография поне веднъж месечно. Тези хора могат да бъдат засегнати от порносексуалността и това да им пречи да изграждат истински интимни отношения. Не е ясно обаче колко от тях наистина се вписват в категорията „порносексуални“.

Порносексуалност и постмодерност

Една от най-важните характеристики на постмодерността е експлозията на разнообразието в областта на сексуалността. Ясните прояви в това отношение сега обхващат широк спектър. За всички е все по-ясно, че има множество начини да изживеем собствената си сексуалност и че всички те са напълно уважавани.

Не е много ясно дали порносексуалността е друго предпочитание, тенденция или действителен проблем. Строго погледнато порносексуалистите са хора, които само и изключително постигат сексуално удовлетворение, когато гледат порно. За тях няма друг начин да изпитват сексуално удоволствие. Те не са случайни потребители на филми за възрастни. Вместо това порното е от съществено значение за насладата от тяхната сексуалност.
В прогресивен и постмодерен план това е само израз на широкото сексуално разнообразие, което съществува днес. От психологическа гледна точка обаче въпросът е дали това поведение не е начин за избягване на реална връзка. Ако е така, тогава това не е форма на свободно изразяване на сексуалността, а механизъм, който крие проблем.

Проблемите, свързани с порнографията


Всичко изглежда показва, че в консумацията на порно има спирала нагоре. Хората започват като случайни зрители и постепенно поведението се повтаря. След това те стигат до момент, в който могат да се наслаждават на сексуалността само чрез порнография. Това е така, защото очевидно порното потиска желанието за истинско партньорство и неговото удоволствие.


Порнографията създава повърхностни сексуални ситуации. И тази повърхностност не е безобидна, защото обуславя очакванията, които са важни и посреднически елементи. Освен това те лишават нечия сексуалност от всички противоречия на автентична любовна връзка. По този начин порнографията, в крайна сметка, се превръща в заместител на сексуалния акт за тези, които изпитват трудности да се справят с възходите и паденията на неприкосновеността на личния живот.

Порносексуалността натиска паузата на психосексуалното развитие. За да имате партньор и да постигнете задоволителна интимност, е необходимо да култивирате и развиете социални умения и психо-афективни измерения. В много случаи натрапчивата връзка с порното предотвратява тази еволюция.

Сериозна тема
Някои изследвания показват, че порнографията има достатъчно потенциал да промени структурата и функционирането на мозъка. Това е така, защото се наблюдават силни допаминови шокове, когато гледате сексфилм. Когато даден стимул провокира подобни реакции, има повишен риск от развитие на зависимост.

По същия начин честото излагане на порнография променя мозъчния център за възнаграждение. Той подтиква човек да гледа повече порно, но създава по-малко удоволствие. Ефектът е абсолютно същият като този на зависимостите. Тоест човек трябва да консумира повече субстанции, за да получи ниво на удоволствие, подобно на това, което е получил преди това.

Най-тревожното при порносексуалността е, че лишава хората от пряк интимен контакт с други човешки същества. Те го заменят с екран, който най-вероятно крие страх от изграждане на истински взаимоотношения. И както при повечето пристрастяващи поведения, в крайна сметка се изкопава дупка, от която няма да е лесно да се измъкнем в дългосрочен план.

Как да разберем дали си имаме работа с демисексуален мъж?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X