Напишете дума/думи за търсене

Жени, стига с тая порнотирания

Дали има по-странно време от настоящето да бъдеш жена? Неотдавна от едната страна на планетата 17-годишната тогава Малала Юсафзай - най-младата носителка на Нобелова награда за мир, се опълчи срещу талибаните, настоявайки за право на образование сред мюсюлманските девойки, за което получи куршум в главата. От другата, носителката на „Оскар” Дженифър Лоурънс се бореше за правото си на лично пространство, отнето й след хакването на нейни голи снимки.

Каква дихотомия, нали?
Истината е, че всеки трябва да има елементарна хигиена на дискретност, за да може терминът „право на личен живот” да звучи разумно и оправдано.
Съчувствах на Дженифър, но се чудих защо тази привидно умна жена за кратко е изпуснала края на здравия си разум, разпращайки плътта си във виртуалното пространство.

Да, това е нейното тяло и тя би трябвало да има ултимативния избор за това какво да прави с него, но живеейки в свирепа дигитална ера, която не признава достойнство и право на лична автономия, нямаме друго задължение освен да не бъдем безхаберни към интимността си. И то не от идеализъм, а от задължителен прагматизъм.
“Имах здрава, приказна, любяща връзка в продължение на четири години. Беше връзка от разстояние. Въпрос на възприятие беше дали моят приятел ще гледа порно или ще се наслаждава на моята голота”, ще каже Лоурънс в интервю пред списание „Венити феър” за снимките, изпратени до английския актьор Никълъс Холт, с когото някога се влюбиха на снимачната площадка на „Х-Мен: Първа вълна”.

Да се състезаваш с пневматични порнозвезди, не си струва

Порнографията съществува в човешката цивилизация от време оно. Още в древен Помпей е имало рисунки по стените на бордеите, изобразяващи размяна на плътски ласки. Въпросът обаче остава – трябва ли да се превръщаме в роби на порнотиранията, която ни приканва негласно да се превърнем в стока на натруфените мъжки фантазии.

В крайна сметка, топлината и удоволствието идва от неперфектните ни тела. Идва и от страстните писма, от нажежените телефонни разговори, идва от знойните съобщения, които ни изчервяват по средата на бизнес среща.
Да слушаш придиханието на човека, когото обичаш, в слушалката, е доста по-еротично, отколкото да кълчиш очи пред визуални изкуства с оргазмичен характер.

В днешно време порното е толкова достъпно и вездесъщо, че възпитава и влияе на обществото как трябва да изглежда естетиката в секса.

Скоро да сте гледали любовни сцени в романтична комедия или мейкинг на някоя фешън фотосесия? Не ви ли се струва, че те са като софт версия на порнофилмите?

Затова не е изненадващо, че позите, които се прокрадват в кревата ни, се просмукват директно в страховете и несигурностите на жената.
За разлика от някогашните интимни голи портрети - независимо дали са любовниците на Луи XV, изобразени от Франсоа Буше, или самозадоволяващите се модели на скандалното протеже на Климт – Егон Шиле, днешните собственоръчно направени „порноматериали“ за домашно ползване са все по-честа жертва на хищно посегателство.

Никой не иска да връхлита в сексуалния живот на дадена двойка, но със сигурност никой няма нужда да става част от практиката на някои жени да развяват трофейните си снимки от кръв и плът. Ако показването на плътта беше само част от моментна еротична слабост, хванала ни на тясно със своята интимна непоколебимост, то тогава нямаше да има приложения като Snapchat.

Как днешните девойки може да устоят на това да покажат сексапилността си пред света, след като холивудските им идоли правят същото?

Как може да открием удоволствието от истинската интимност, когато отвсякъде ни зяпат обективи я на смартфоните, я на фотоапаратите, я на уеб камерите? И докъде води това воайорство?
Следващата стъпка ще е секс, предоставен ни директно в прословутите очила на Google, за да може всеки, свързан в мрежата да оценява представлението.

Немислимата тирания на порнокултурата трябва да бъде преборена. Трябва да бъде победена в собствената й игра, трябва да бъде подведена под отговорност. Всички сме съгласни, че възпрепятстването на девойки от образованието е варварско, но да убеждаваш образовани жени да позират като леконравни блудници за кеф на мъжете, не е по-малко прогресивно в сбъркаността си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X