Напишете дума/думи за търсене

Практически съвети как да се научим да казваме „не“

Представете си, че познат ви моли за услуга. Но наистина не искате да му помогнете или просто нямате време. Как да откажете учтиво, но твърдо, за да не разваляме отношенията?

Невинаги е необходимо да отговаряте положително на въпроси, молби или друг вид психологически натиск. В крайна сметка стремежите на другите често противоречат на нашите интереси.

Разбира се, трябва да си помагаме. Но ако видите, че сте откровено използвани, а неспособността ви да откажете се експлоатира, тогава ползвайте тези полезни насоки.

1. Ако няма увереност в желанието ви да направите нещо, ние не бързаме да се съгласим. Може да отговорите така: "Трябва да помисля", "Мога ли да отговоря малко по-късно?" Наблюдаваме реакцията на отсрещния. Ако той незабавно отвърне, че няма време за размисъл, трябва да сте нащрек.

2. Преди да се откажете безвъзвратно, важно е да се чувствате твърди и решителни. В противен случай събеседникът ще ви окаже натиск.

3. Когато е трудно да се произнесе думата "не", може да използвате фразите "съжалявам, но не мога да ти направя услуга", "ще го направя, но друг път", "извинявай, не мога." Полезно е да завършите диалога с добра нотка.

4. За да избегнете натиска на събеседника, маркирайте разстояние или препятствие между вас (може да заобиколите масата, да се отдалечите), затворените пози (кръстосване на ръце или крака) ще помогнат - те минимизират чувствителността.

5. Не позволявайте да си играят с емоционалните ви преживявания. Някой просто оказва натиск чрез предизвикване на жал, срам или вина. Манипулаторът използва обобщения "винаги", "никога". Когато тирадата му приключи, спокойно кажете „не“, като лаконично отбелязвате причината. Не изпускайте нервите си и не навлизайте в подробно описание на причините, поради които сте отказали. Ще прозвучи като желание да се оправдаете.

6. Сарказмът и обидите са признание за вашата победа. Манипулаторът не обича да губи, затова ще се опита да ви ужили. Нещо от сорта на „трудно е да се говори с теб“, „и аз ще ти откажа, когато попаднеш в такава ситуация“. Трябва спокойно да възприемате подобни атаки.

Тези съвети не ви учат как да бъдете безчувствени и егоистични. Но е важно да защитите личните си граници от непозволено нашествие.

Замисляли ли сте се защо послушните и надеждни хора са по-малко уважавани? Защото често тези качества не са признак на добър характер, а проява на банална слабост и липса на воля.

Ако вашият мъж прави това, значи ви манипулира

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X