Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва, когато си твърде мил към другите

Мила.бг днес се занимава с темата дали е добре да си твърде мил. Ние намираме милите хора за хората на бъдещето, но нека сме наясно, че дори и добрината и деликатността трябва да бъдат преценени, за да не минават здравословната граница. Какво се случва на твърде милите хора, които се раздават постоянно на околните:

1. Ако давате много, ще се очаква само това от вас
Вероятно си мислите, че да даваш е благородство, което околните оценяват и в замяна на него ще ви харесват и обичат, но също и ще са готови да дадат и на вас. Това не работи така. Когато не задавате граници, вие оставате без защити. Като футболна врата без вратар. И хората инстинктивно се възползват, защото от вас е лесно да получат. Няма нужда да го заслужат. Да установите лимити означава, че цените себе си собствените ви нужди. Само така ще ги ценят и другите.

2. Имате нереалистични очаквания към другите
Когато сте твърде мили към другите, вие развивате нереалистични очаквания към тях да направят същото, да бъдат същите. Когато те не отговарят на тези очаквания, вие се разочаровате и страдате. Всеки се грижи за собствените си нужди и вие също сте длъжни да го правите.

3. Хората ви търсят, само когато имат нужда от нещо
Когато сте твърде мили с хората и никога не очаквате нещо в замяна, те започват да ви виждат като инструмент за постигане на цели.
Този модел може да излезе извън контрол, ако не зададете граници, за да го преустановите още в зародиш.

4. Забравяте да бъдете мили към себе си
Когато сте заети да се грижите за всички останали, ще забравите да бъдете мили към себе си. Това може да доведе до незадоволяване на основните ви нужди и да се превърне в депресия.

Често прекаленото раздаване ни разейва от източниците на болка и страдание, които са вътре в нас. Ние търсим външно валидиране и не вярваме, че имаме някаква стойност извън мнението на другите хора за нас. Когато спрете да се раздавате, погледнете навътре в душата си и разберете как може да разчитате само на себе си за тази оценка. 

5. Възприемат ви като слаби
Много често милите и раздаващи се хора се възприемат като слаби от околните. Те трудно вярват, че вие може да имате потенциал да бъдете лидери или равностойни партньори в работата и съответно няма да ви дадат тази възможност, когато зависи от тях.

6. Привличате нуждаещи се хора
Когато сте твърде мили, вие привлечате хора, които са нуждаещи се и често манипулативни.

7. Нямат ви доверие
Тъй като малко хора са наистина мили и раздаващи се, останалите понякога се чудят дали имате някакъв мотив да бъдете такива. Има вероятност да се сблъскате с недоверие, което ще доведе до затруднения в установяването на отношения.

8. Склонни сте към пристрастяващо поведение
Когато не сте в състояние да видите собствената си стойност, вие сте рискови за всякакъв вид пристрастяване с цел справяне със стреса – от преяждане, през харчене на прекалено много пари до по-сериозни наркомании.

Въпреки че е великолепно да бъдем мили, прекаленото раздаване и липсата на граници не са здравословно поведение. Научете се да цените повече себе си и да бъдете мили преди всичко към вас самите. Това няма да ви лиши от добрината ви към околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X