Напишете дума/думи за търсене

Не правете тези 10 неща, ако сте самотна майка и сте на среща

Макар през последното десетилетие разводът и разделите да са нещо обичайно, то откритите разговори за създаване на нови отношения, когато си самотен родител, са все още тема табу. Повече от ясно е, че с времето идва моментът, в който след тях започвате да се оглеждате за нов партньор. В същото време може би малко се притеснявате да споделите това с близките си. Дори леко ви е срам.

Морално ли е да си търся половинка, когато имам малко дете? Какво ще му обясня? Ако това ще го нарани, по-добре завинаги да остана сама и други подобни мисли минават през главата не само на нежния пол, но и на мъжете. Всичко това е примесено със страха да не бъдете наранени отново. И как иначе. Вече сте по-мъдри, минали сте не едно и две изпитания, а и най-важното – родител сте.

Не мога да си позволя никой да ме изиграе вече, си казвате тайничко, докато все пак се оглеждате около себе си за потенциален кандидат. По ирония на съдбата точно тогава някой нахлува в живота ви по най-неочаквания начин. Какво да правите, как да се държите? Минали сте отдавна времето, когато се сваляхте с момчета в младежките години. Тогава нямахте дете и не носихте отговорност за още един живот. “Как се прави? Какво и колко да говоря за това, че съм родител? Трябва ли да споменавам предишните си отношения?”, тези и много други въпроси се въртят в главата ви, докато чакате да дойде денят за уговорената първа среща. Ето 12 неща, които да не правите, ако искате да има втори път.

Обиждате бившата си половинка през цялата вечер

“Първата ми среща като самотен родител бе с мъж, който също бе разведен. Когато се видяхме, той не спря да обижда бившата си, да я нарича луда и да ми се оплаква как се опитва да настройва дъщеря им срещу него.

Дори да е било истина, честно казано, изобщо нямах нужда от цялата тази драма в такъв момент от живота си”, разказва 38-годишната Калина за своя опит. Мъжът, с когото излиза на среща, определя бившата си съпруга като “досадна и с нископлатена работа, която го кара да се ужасява от родителството”. Логично човек веднага се запитва как може да очаква отсрещният да се държи добре с него и детето му в бъдеще. Не обиждайте бившия си по време на първата среща или поне не му отделяйте толкова много време. Все пак излизате с нов човек и той заслужава вниманието ви.

Пияни сте 

Няма нищо съвсем толкова лошо да си пийнете за кураж, когато сте притеснени. Не така обаче стои въпросът, когато прекалите. Със сигурност човекът срещу вас ще се запита какъв пример може да дадете на детето си. Почти толкова сигурно е, че няма да ви се обади за втора среща.

Изпадате в огромни подробности за ролята си на майка

“Никога няма да забравя първата ми провалена среща след раздялата с бащата на сина ми. Когато погледна назад, осъзнавам, че наистина съм хвърлила в абсолютен шок събеседника си, разказвайки му всички най-малки подробности от живота на детето си”, обяснява Елеонора, която е на 32 г. и има едно дете.

Разбираемо е една майка да изпитва радост, когато я попитат за детето ѝ. Обикновено започва веднага да разказва, да го хвали и да изпада в подробности с умиление. По-лошото е обаче на най-простичкия въпрос “На колко години е?” да разкажете всичко, без никой да ви е попитал. В това число коя му е любимата храна, кой е любимият отбор, коя е била първата му думичка, колко пъти седмично ходи на кръжок по рисуване и т.н. Няма нищо лошо да направите това, защото се предполага, че човекът срещу вас би трябвало да приема и обича детето ви един ден, ако наистина държи на вас. Но не го правете точно на първата среща.

Избирате неправилен човек, който да се грижи за детето по време на срещата

Представете си, че излизате на среща и оставяте детето на гледачка, с която нямате предишен опит. Бабите и дядовците са заети в същия ден и наистина нямате друг избор. Доверявате се, отивате на вечеря и ненадейно телефонът ви започва да звъни през 20 минути за всевъзможни наистина маловажни неща. Оказва се, че плащате на човек, който дори не знае как да укроти детето ви.

Ето защо трябва да сте напълно сигурни и да познавате човека, на когото поверявате детето си, особено като излизате на първа среща.

Говорите за другите си срещи

“Дами, моля ви, не говорете за другите си срещи, когато сте с мъж. Последната жена, с която излизах, отдели 90% от времето си, за да ми разказва за разочароващите си преживявания с мъжете преди мен. В един момент се запитах защо изобщо съм там", казва Илиян, който е самотен баща от около 2 години и е бил на среща също с разведена жена.

Разказвате в първите 10 минути за финансовите си проблеми

25% от интервюираните мъже по време на проучване в Лондон отговарят, че това, което най-много може да ги отблъсне по време на първа среща, е разнищването на финансови проблеми. Много от нас са имали такива, но любовната среща с непознат ли е мястото, на което трябва да се слагат на преден план? Бившият ви съпруг не плаща издръжката, шефът бави заплатата и още куп други въпроси, които изливате върху напълно непознат човек, който е излязъл с вас, за да разпусне.

Да поставите проблемите си в центъра, преди още да сте попитали нещо за интересите на отсрещния човек, не е много добра идея. Особено когато говорим за първа среща.

Не изпускате от ръка смартфона си

Оставете телефона надалеч от себе си. Вбесявате ли се, когато излезете на среща и човекът срещу вас не спира да играе с телефона си? Пренебрежително е и в същото време много невъзпитано. Със сигурност в днешно време много хора са пристрастени към смартфоните си. Но какво можете да очаквате от човек, който дори на първа среща предпочита телефона си пред вас?!

Говорите за сериозна връзка и брак още на първата среща

Ако сте мъж, навярно сте наясно, че жената, с която се срещате, вече има опит и е напълно наясно какво иска, какво може да получи и най-вече – доколко е разумно и реално то. Никоя жена няма да ви вземе твърде на сериозно, ако ѝ говорите за брак на първа среща. Все пак червената ѝ лампа за разбито сърце ще светне веднага.

Изчакайте тези разговори за по-късен етап, дори жената пред вас да ви харесва наистина много.

Същото се отнася и за срещуположния пол.

Правите крайни заключения за личния живот на събеседника си

Не правете крайни заключения от първата среща на база на това какво ви споделя. Твърде вероятно е да не знаете историята в цялата ѝ същност и да обидите с изказвания не на място. Като например да обявите бившия му партньор за невинен и да го упрекнете, че всъщност вината за развода е у него.

Задавате прекалено лични въпроси

За всичко си има време. Не задавайте въпросите, които се отправят едва след третата среща, още на първата. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X