Напишете дума/думи за търсене

Как да се държите с детето, ако сте самотна майка

Днес да си самотен родител е толкова често срещано, че изобщо не се приема за някаква аномалия, напротив. Започнали сме да гледаме на здравите семейни единици като на рядкост, а често и като на факт, в който има нещо гнило. Децата изобщо не се фрустрират така силно, както ние като малки, ако се случи родителите им да се разделят. Ето няколко съвета за майките, които отглеждат сами хлапетата си.

Бъдете спокойни!

Дори само този съвет да изпълните, това вече ви прави по-добър родител. Детето има нужда от спокойствие, а то го получава, когато вижда, че неговият родител е спокоен. Не изпадайте в истерия, ако синът ви не харесва футбол например. Не мислете веднага, че това е така, защото живее без баща си. Детето ви просто не харесва футбол! И това в никакъв случай не означава, че нещо му куца или че ще стане гей. То може би ще харесва плуване, бадмингтон или шах. Децата днес са силно емоционално интелигентни и не се водят по общото течение. Оставете го да намери себе си и своите интереси само и го подкрепайте във всичко.

Не вменявайте на детето си своите разочарования

Дори да сте разочаровани от развоя на личния си живот, не давайте сигнали пред хлапето за огорчението си. Напротив. Покажете му, че приемате ситуацията и че понякога животът се развива по начин, който не ни харесва, но това не означава, че няма да ни отведе до по-добро място и до по-щастливи обстоятелства.

Бъдете напълно откровени

Ако се влюбите в друг човек, не изпитвайте срам пред детето си. Обяснете му като на възрастен, че неговият баща винаги ще е неговият баща и че като такъв вие винаги ще го цените и обичате, но че имате нужда от любов и подкрепа и сте я срещнали в лицето на друг. Не пришпорвайте запознанството с новия мъж, но и не го крийте. Не правите нищо срамно.

Не го настройвайте срещу баща му

В никакъв случай! Каквото и да се случва, не настройвайте едно дете срещу неговия родител. Не става въпрос да го лъжете, ако този човек ви е обидил или наранил, но не минавайте границата, при която вие давате сигнал на малкото, че баща му е лошият герой.

Не се вкопчвайте

Много разведени родители се вкопчват в своите деца вследствие на своята болка от раздялата и разочарованието. Те не ходят никъде без детето си, не го пускат никъде само и цялото им щастие зависи само и единствено от присъствието на отрочето им. Огромна грешка и недопустимо спрямо едно самостоятелно същество, което по този начин ще отрасне с нещастен родител, висящ на врата му. То ще се чувства виновно, ако ви оставя сами за уикенда или ако иска да отиде с приятели на море, а това може да навреди сериозно на неговия собствен личен живот.

Покажете му, че е длъжно да се бори за щастието си

Хората, които се развеждат, изпитват чувство за вина пред децата си и това е напълно нормално. След като премине първата вълна на това чувство, замислете се добре какво е необходимо, за да покажете на детето си, че в този развод вие и баща му сте потърсили своя шанс да бъдете по-щастливи. Не искате да му дадете обратния пример, нали? Да останете с мъж, когото вече не обичате, за да не страдат децата и да бъдете нещастни цял живот. Защото в този случай, когато пораснат, те ще са научени да бъдат жертви, а не търсачи на щастието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X