Напишете дума/думи за търсене

5 съвета ще улеснят живота на самотните майки

Отношенията между порасналата дъщеря и самотната майка често са драматични. Как да се намери изход от ситуацията, която да устройва и двете страни?

Проблемът е актуален за семейства, които са само от двама - майка и дъщеря. Младите търсят самостоятелност, а хората от по-възрастното поколение не чувстват увереност за утрешния ден и затова се опитват да задържат порасналите си деца по-дълго при себе си.

Като приятелки

Сега вече не е модно да се казва:"Аз родих дете заради себе си". Но в повечето случаи това е така. Дъщерята е всичко за майката: интереси, увлечения, общуване с приятелки и с мъже. Жената прави всичко, за да може дъщеря й да се чувства с нея по-добре, отколкото с връстниците си. Тя следи отблизо образованието й, ходи с нея по курорти и на пътешествия, устройва домашни празници. Така необходимата граница между възрастния човек и детето се размива - двете като истински приятелки знаят една за друга всичко. А всъщност майката забавя нейното развитие и не й позволява да порасне. Един от симптомите на тези нездрави отношения е, че девойката в тийнейджърска възраст не може да се влюби. Тя не изпитва нужда от някого, който да замести родителите й. Отношенията й с противоположния пол са повърхностни. Девойката знае, че никой няма да я обича повече от мама. Затова тя лесно се разделя с мъжете. И дори да се омъжи и да има дете, при всеки проблем тича при мама. Съпругът никога не става най-близкият й човек. И не е изключено майка й да й каже: "Мъжът ти е нужен само за да родиш. Вече имаш дете. Така че се прибирай в къщи."

Методът на шантажа

Тази майка планомерно насажда у дъщеря си чувството за вина. Тя често й разказва колко е трудно да отгледаш детето си сама, как не е спала цели нощи, колко се е тревожила, когато то е болно. И как е пожертвала личния си живот, за да не травмира дъщеря си. Така детето расте с чувството за дълг пред майка си. Според момичето да напусне майка си и да живее самостоятелно е престъпление. А ако направи опит да си тръгне, ще й бъде напомнено: "Когато беше малка, аз можех да уредя личния си живот. Но ти плачеше и аз оставах в къщи. А сега, когато имам нужда от теб, ти ме изоставяш. Това си е обикновен шантаж. Не може да се прехвърля отговорността за неудачен личен живот върху детето. И ако девойката не разбере истинските мотиви на майка си, тя ще остане при нея с чувството, че няма право да мисли за свой личен живот.

Ако порасналата ви дъщеря иска да живее отделно, значи сте била добра майка и сте отгледала самостоятелен човек.
Ако порасналата ви дъщеря иска да живее отделно, значи сте била добра майка и сте отгледала самостоятелен човек.
На каишка

На пръв поглед тази майка е противоположност на другите две. Тя казва на дъщеря си: "Върви, забавлявай се, срещни се с младежа! Остави ме мен...Моят живот е отминал..." И ако девойката не схване подтекста на тези думи и започне да се подготвя за срещата, майката непременно ще получи някакъв пристъп. И ще се наложи срещата да се отложи. А не дай си боже дъщерята да реши да се омъжи, майката може просто да се парализира. И сватбата ще се провали. При това , състоянието на майката няма да е преструвка. Просто нейното тяло иска да задържи дъщерята при себе си. Ако такава майка все пак допусне дъщеря й да се омъжи, то ще бъде при условие, че живеят заедно или близо една до друга. Иначе ще последват чести нощни позвънявания: "Зле ми е, умирам..", който ще накарат младата жена да загърби проблемите на семейството си и да живее с проблемите на майка си. Но ако дъщерята успее да отстои своето право на самостоятелен живот, често се случва, че майката оздравява.

Съвети към майката, отгледала сама дъщеря си

1. Настройте се психически, че дъщеря ви рано или късно ще ви напусне.

2. Отрано се замислете как ще живеете, когато дъщеря ви напусне дома. Имате ли лични интереси, своя сфера на общуване?

3. Не се надявайте много, че ще се занимавате с внуци. Младите жени сега не бързат да раждат деца. А когато родят, в повечето случаи си ги гледат сами. Може да се наложи понякога само да им ходите на гости.

4. Поддържайте отношения с познати, приятели, колеги и не се затваряйте вкъщи.

5. Не натрапвайте на порасналата си дъщеря своите съвети. В кризисна ситуация й дайте да разбере, че я обичате и подкрепяте, независимо какво решение е взела.

Възрастният човек с право се надява на материална и морална помощ на децата си. Но да помагаш, не означава да се откажеш от собствения си живот.
Възрастният човек с право се надява на материална и морална помощ на децата си. Но да помагаш, не означава да се откажеш от собствения си живот.
Съвети към дъщерята

1. Не се заседявайте вкъщи, постепенно се „отделяйте” от майка си. В почивните дни и през ваканциите пътувайте с приятели. Ако ви се отдаде възможност да учите в друг град или в друга държава, не я пренебрегвайте.

2. Не споделяйте подробности за личния си живот и най-вече за семейния.

3. Подкрепяйте майка си в желанието да общува със свои връстници. Радвайте се ако си намери приятел, дори съпруг.

4. Не се подавайте на шантаж, ако майка ви започне да ви внушава, че вие сега сте длъжни да пожертвате личния си живот, както навремето е направила тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X