Напишете дума/думи за търсене

Мира Добрева: Жалки са жените, които се съревновават с децата си

снимка: Николай Литов

Чували сме всякакви истории за майки и дъщери, изпълнени с любов и омраза, доверие и предателство, приятелска близост и женска ревност. Какво обаче се случва в отношенията между майка и дъщеря, когато майката е известна, има втори брак и друго дете споделят Лора и майка й - тв водещата от БНТ Мира Добрева. Последните години, откакто Мира направи сватба за чудо и приказ край морето с режисьора Георги Торнев и му роди момченце, медиите проявяват интерес главно към чаровния й син. А междувременно кака Лори е пораснала и е заприличала на цвете, което всеки миг ще разцъфне в нежни цветове. С двете красиви дами разговаряме в подножието на Драгалевци.

Мира, кога се осъзна като отговорна майка? Предполагам, че е различно усещането да станеш родител на 25 и на 36 години, както се получи при теб?

Мисля, че се раждаш с инстинкта да си майка, с осъзнатост, че един ден искаш да дариш живот. Има жени, които са майки, но не бива да се наричат така. Тази сутрин за пореден път осъзнах това. Беше дъждовно и студено, като отивах на работа, а една майка подритваше детето си и му казваше: “Хайде, и аз по некое време требва да ходя на работа, давай!” И го буташе... В 7 ч. сутринта и на мен ми се спи и ми е студено, какво остава на едно дребно и малко детенце, което не знам дали има и 3 годинки? И си казах: Господи, толкова жени искат да имат деца и не могат, защо им изпращаш изпитание, като има и жени, които раждат само за да задържат мъжа до себе си. Аз винаги съм искала да имам деца, но виждам, че и Лори ще е като мен. Гледам я как се грижи за Жорко. Е, надявам се поне още 10 години да не ме прави баба (смее се)...

Така че жените сме родени майки. Аз усетих майчински инстинкт в първия миг, когато се почувствах жена, докато се грижех за брат ми. Обичам всички деца на момичетата в екипа на предаването (“Отблизо с Мира Добрева”, б.а.). И като доведат малките в телевизията, зарязвам работата, гушкам ги, поръчваме си ядене и започва едно мазане (смее се, б.а.). Обичам децата и въпреки че повече няма да раждам, дано отгледам още едно дете. Не знам точно какво ще се случи, но това ми е мечтата! Така че съм се родила майка. Мисля, че Лори също.

Какво бебе беше тя?

Беше бебе пример, мечта, шедьовър... С дете като нея можеш още десет да отгледаш. Тогава съм била на 25 г., нямаше толкова книги за бременността и майчинството като сега, а само книгата на д-р Спок. Лори сучеше нормално, от малка е мъдра и такова дете лесно се гледа. С Жорко ми беше по-трудно, защото отказа да суче, а аз имах много кърма. В предаването също изучавам феномена майки и дъщери, защото взаимоотношенията са сложни, не винаги са обект на безпределна любов и щастие.

снимка: Николай Литов
снимка: Николай Литов
Да, чували сме за завист, омраза и за всички нюанси на човешките отношения...

(Мира шеговито се обръща към Лори, б.а.) Аз още не съм те мразила и не съм ти завиждала... Притеснявам се тя да не стане зависима от мен, от моята популярност и успехи. Не искам между нас да има съревнование, искам тя да се развива там, където й харесва. Ясно е, че ще достигне върхове, които аз не бих могла, защото съм се родила на друго място. Надявам се Лори да надмине моите върхове. Аз никога няма да мога да докосна нейните и това е смисълът на човешката еволюция. Приела съм това. Ужасно жалки са жените, които се съревновават с децата си и искат да изглеждат по-млади от тях. Но като гледам какво пиленце съм отгледала, нямам проблем в това отношение. Много сме близки.

Благодаря на моята майка, която също е родена майка, и ми помага и за двете ми деца. И се радвам, че Лори като дете, което учи в частно училище, не израсна самовлюбена, саможива и не се мисли за избрана. Социализира се, има приятелки от други училища, пътува с градския транспорт и винаги търси мнението ми.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X