Напишете дума/думи за търсене

Мира Добрева: Жалки са жените, които се съревновават с децата си

снимка: Николай Литов

Чували сме всякакви истории за майки и дъщери, изпълнени с любов и омраза, доверие и предателство, приятелска близост и женска ревност. Какво обаче се случва в отношенията между майка и дъщеря, когато майката е известна, има втори брак и друго дете споделят Лора и майка й - тв водещата от БНТ Мира Добрева. Последните години, откакто Мира направи сватба за чудо и приказ край морето с режисьора Георги Торнев и му роди момченце, медиите проявяват интерес главно към чаровния й син. А междувременно кака Лори е пораснала и е заприличала на цвете, което всеки миг ще разцъфне в нежни цветове. С двете красиви дами разговаряме в подножието на Драгалевци.

Мира, кога се осъзна като отговорна майка? Предполагам, че е различно усещането да станеш родител на 25 и на 36 години, както се получи при теб?

Мисля, че се раждаш с инстинкта да си майка, с осъзнатост, че един ден искаш да дариш живот. Има жени, които са майки, но не бива да се наричат така. Тази сутрин за пореден път осъзнах това. Беше дъждовно и студено, като отивах на работа, а една майка подритваше детето си и му казваше: “Хайде, и аз по некое време требва да ходя на работа, давай!” И го буташе... В 7 ч. сутринта и на мен ми се спи и ми е студено, какво остава на едно дребно и малко детенце, което не знам дали има и 3 годинки? И си казах: Господи, толкова жени искат да имат деца и не могат, защо им изпращаш изпитание, като има и жени, които раждат само за да задържат мъжа до себе си. Аз винаги съм искала да имам деца, но виждам, че и Лори ще е като мен. Гледам я как се грижи за Жорко. Е, надявам се поне още 10 години да не ме прави баба (смее се)...

Така че жените сме родени майки. Аз усетих майчински инстинкт в първия миг, когато се почувствах жена, докато се грижех за брат ми. Обичам всички деца на момичетата в екипа на предаването (“Отблизо с Мира Добрева”, б.а.). И като доведат малките в телевизията, зарязвам работата, гушкам ги, поръчваме си ядене и започва едно мазане (смее се, б.а.). Обичам децата и въпреки че повече няма да раждам, дано отгледам още едно дете. Не знам точно какво ще се случи, но това ми е мечтата! Така че съм се родила майка. Мисля, че Лори също.

Какво бебе беше тя?

Беше бебе пример, мечта, шедьовър... С дете като нея можеш още десет да отгледаш. Тогава съм била на 25 г., нямаше толкова книги за бременността и майчинството като сега, а само книгата на д-р Спок. Лори сучеше нормално, от малка е мъдра и такова дете лесно се гледа. С Жорко ми беше по-трудно, защото отказа да суче, а аз имах много кърма. В предаването също изучавам феномена майки и дъщери, защото взаимоотношенията са сложни, не винаги са обект на безпределна любов и щастие.

снимка: Николай Литов
снимка: Николай Литов
Да, чували сме за завист, омраза и за всички нюанси на човешките отношения...

(Мира шеговито се обръща към Лори, б.а.) Аз още не съм те мразила и не съм ти завиждала... Притеснявам се тя да не стане зависима от мен, от моята популярност и успехи. Не искам между нас да има съревнование, искам тя да се развива там, където й харесва. Ясно е, че ще достигне върхове, които аз не бих могла, защото съм се родила на друго място. Надявам се Лори да надмине моите върхове. Аз никога няма да мога да докосна нейните и това е смисълът на човешката еволюция. Приела съм това. Ужасно жалки са жените, които се съревновават с децата си и искат да изглеждат по-млади от тях. Но като гледам какво пиленце съм отгледала, нямам проблем в това отношение. Много сме близки.

Благодаря на моята майка, която също е родена майка, и ми помага и за двете ми деца. И се радвам, че Лори като дете, което учи в частно училище, не израсна самовлюбена, саможива и не се мисли за избрана. Социализира се, има приятелки от други училища, пътува с градския транспорт и винаги търси мнението ми.

снимка: Николай Литов
снимка: Николай Литов
Съветва ли се с теб и за облеклото си?

Разбира се, а и тя вижда всички мои награди – “Най-стилна дама на България”, два пъти “Жена на годината”, “Ангел на благодарността”, които най-малкото са я уверили, че за да ми гласуват хората такова доверие, сигурно има защо. Относно образованието й, с което се гордея сега, искам да споделя, че съм се лишавала от страшно много неща, за да учи тя в това частно училище. Сега, като я приеха в колежа, си спомних думите на моя учител по банково дело: “Парите, вложени в образование, са най-добре похарчените пари.” Така че не съжалявам, че не съм си купила 50 чифта обувки, 40 чанти и костюмчета (смее се).

Говорите ли с Лори за секс?

Да, и то често. Нелепо би било, ако не говорим на тези теми, още повече, че аз съм човек, който пропагандира свободно да се разговаря за всичко. Детето трябва да се чувства добре, искам да има навици, а те се създават сега. Вероятно Лори има свои тайни, както аз съм имала мои от майка ми. Тя трябва да прецени кога да ми ги довери, както аз съм направила и от родител майка ми се превърна в най-добрата ми приятелка.

Какви са страховете ти като майка?

Не искам да си мисля най-лошото за децата си, не се вторачвам в нещата. Нека Господ ни пази!

Лори, кога разбра, че майка ти е известна?

Когато сме двете заедно, отвсякъде чувам – това не е ли Мира Добрева?, и започвам да се смея. Казвам на мама, че хората са я познали. Не можем спокойно да се разхождаме заедно, все някой я забелязва и започва да коментира външността й или нещо друго. Като бях малка, известността на мама не ми е правила впечатление. Вече съм свикнала с това, какво да правя?!

снимка: Николай Литов
снимка: Николай Литов
Популярността й не ти помага в някои отношения?

Осъзнавам, че ако мама не беше известна, животът ми щеше да е съвсем различен. Можехме съвсем спокойно да се разхождаме навсякъде, без никой да ни гледа и притеснява.

Ако трябваше да избираш, какво щеше да предпочетеш – известни или неизвестни родители?

Не знам... никога не съм знаела какво е да не те гледат хората, да не те снимат отнякъде, да не те заглеждат.

Освен че е известна, каква е още майка ти за теб?

Тя е най-добрата мама!

Не сте ли се карали?

О, карали сме се за всякакви малки неща. Например връщам се от училище и лягам да си почина, което на мама не й харесва, защото и тя се е върнала от работа, но продължава да върши нещо вкъщи. Чисти, готви, за да ни е всичко наред на мен и Жорко, който също ходи на детска градина. Коя друга майка, която предишната нощ не е спала до 2 часа, била е на работа на другия ден, ще се върне вкъщи, ще готви и чисти, вместо да прати децата до близкия магазин, за да си купят нещо за ядене?

Харесваш ли стила на обличане на майка си, взимаш ли й дрехите?

О, да! Дори се съветвам с мама, когато искам да си купя нещо.

Приемаш ли я като приятелка?

Имаше период, в който се бяхме отдалечили, но сега споделям толкова много неща с нея.

снимка: Николай Литов
снимка: Николай Литов
А как прие втория съпруг на майка си - Жоро Торнев?

Мама се е развела, когато съм била много малка и нищо не помня. Свикнала съм с Жоро, той наистина ми е като баща. В никакъв случай не показва предпочитание към Жорко. Старае се да ми удовлетворява желанията. Разбира се, че ми се кара. Но ми помага във всичко и винаги стои до мен. Имах проблеми по история, докато една вечер той седна и ми обясни така нещата, че да ми станат ясни. Наистина е много умен човек. Често ме питат дали не ми е малко странна ситуацията, че мама има втори мъж. Не, не ми е, защото приемам Жоро като баща, израснала съм с него и много неща правим заедно. Имаме повече от 7 фотоапарата, с които снимаме заедно, когато ходим някъде.

Промени ли се нещо в семейството ви, когато се роди Жорко?

О, стана още по-хубаво! Много обичам Жорко, играя с него, искам да сме си близки. И сега, когато понякога се прави на мъж и не иска да го гушна, ми е мъчно (усмихва се).

Кой е най-ценният съвет, който ти е давала майка ти?

Лори, трябва да знаеш, че аз съм твоята най-добра приятелка и така ще е винаги! Мама ми казва и да внимавам с кого излизам и с кого споделям.

стилист Даниела Мутафчиева-Атанасова

грим Алина Манова

коса Елвира за Ogosta House и Боряна Косева за KM Studio

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X