Напишете дума/думи за търсене

Как депресията влияе на връзката майка-дете

Едуин Хъббел Чапин е прав, твърдейки, че „никой език не може да изрази силата, красотата, героизма и величието на майчината любов“.
Само една майка и нейното дете познават връзката, която ги обединява. Тя е мощна, силна и несломима, ако и двамата са решителни и любовта е искрена. Има обаче много външни и вътрешни фактори, които могат да повлияят на тези могъщи отношения.

Без съмнение, депресията е едно от най-страшните заболявания на нашето време. Това състояние се характеризира с чувство за неразбраност и самотност. А за една майка този проблем се простира върху цялата й среда, особено върху децата й, които могат да го усетят по-интензивно.

Родителско влияние
Влиянието, което родителите имат върху децата си, определя тяхното развитие. Настроението на майката има мощен ефект, който ще бъде много важен през първите няколко дни от живота на потомството й.

След раждането е нормално майките да се страхуват. Но това лесно може да се превърне в психологическа регресия, която пряко засяга бебето. Ако това се случи, майката трябва да се опита да се събере и да се издигне над ситуацията, но не всеки може да го направи.

Ако депресията продължи дълго време, околната среда ще повлияе на връзката майка-дете и развитието на детето. То ще страда и ще се опитва да изпълни исканията на родителя, преди да поиска собствените му нужди да бъдат удовлетворени.

Психоаналитикът Доналд Уиникът е една от най-важните фигури в лечението на майчината депресия и нейния ефект върху децата. Интересът му към темата се удвоява, когато в кабинета му идва жена, притеснена за загубата на тегло на детето си.

Уиникът забелязал, че майката е в депресия. Той също така идентифицирал как това, че е заета с малкото си дете, й е дало чувство на облекчение, тъй като е отклонило ума й от други неща, за които обичайно се тревожи.

Чрез контакт с детето той установил, че жената е малтретирана от съпруга си, който се грижил за собственото си самочувствие и щастие с цената на болката и страданието на жена си. И чак когато детето осъзнало ситуацията, започнало отново да се храни.
Но въпреки подобрението на детето, Уиникът препоръчал на майката да получи психологическо лечение, тъй като това би имало положителни последици и за нейния син.

Какво е да си депресирана майка
Депресираните майки се откъсват от житейските си импулси и лишават децата си от обичта, от която се нуждаят, до степен, в която това може да повлияе на поведението на малчуганите.

Ако децата не получават сигурност и привързаност от своите родители, те ще създадат фалшиво чувство за себе си, което ще ги накара да изпълняват желанията на други хора и да угаждат на околните, вместо да угодят на истинската си същност.

Целият този процес може да доведе до невъзможността им да се свържат със своите връстници и тяхната среда. Има дори случаи на бебета, които спират да се усмихват естествено. Те просто практикуват тази мимика, за да се харесат на другите.

„Всичко, което съм или се надявам да бъда, дължа на моята майка ангел.“
Ейбрахам Линкълн

Как да подобрим връзката майка-дете
Депресията е сложно заболяване, което е трудно да се преодолее. Майките, които страдат от нея, се нуждаят от много воля и насърчение, за да я преодолеят. Показването на привързаност към детето е едно нещо, което може да помогне.

Също така е важно да знаем, че ние не сме богове. Да си родител, не означава да знаеш всичко. И дори ако техните физически нужди са задоволени, децата не са имунизирани срещу конфликти. Трябва да се изправим пред собствените си проблеми и да помогнем на децата си да направят същото.

„Майчинството е най-великото и най-трудното нещо.“
Рики Лейк

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X