Напишете дума/думи за търсене

Древногръцкият лек за депресия и тревожност

Древногръцкият лек за депресия и тревожност се основава на интересен холистичен подход, добре познат начин на живот, известен като „bios pythagorikos“. Той е свързан със здравословни навици, диета, упражнения и особено умствено развитие. Грижата за тялото и ума са ключови елементи за човешкото благополучие според гръцката култура.

В свят, в който технологиите смазват всяка една от нашите отделни вселени, е интересно да си припомним целта на философията. Мислители като Платон, Аристотел и Питагор не са писали само за морала, етиката и естетиката.

От тях научихме и за изкуството на „добър живот“. В този смисъл крайната цел на философията е да упражняваме ума си и да се научим да мислим за себе си. Това е съществена концепция, която в дългосрочен план ни позволява да инвестираме в нашето благополучие.

„Положителното здраве изисква познания за първичната конституция на човека и за силите на различните храни, както естествените за тях, така и тези, произтичащи от човешките умения. Но самото хранене не е достатъчно за здравето. Трябва да има и упражнения, ефектите от които също трябва да бъдат известни.”
-Хипократ-

Какъв е гръцкият лек за тревожност и депресия?
Никълъс Кардарас е клиничен психолог, известен с работата си в областта на психичното здраве, зависимостите и влиянието на технологиите в нашата ера. Една от най-успешните му книги е „Как Платон и Питагор могат да спасят живота ви: Древногръцката рецепта за здраве и щастие”. В тази творба той предлага следните идеи:

• Днес депресията и тревожността се превърнаха в два основни здравословни проблема. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че до 2030 г. това ще бъдат основните проблеми, свързани със здравето.
• Последните проучвания като това, проведено в King's College London, показват, че между 30% и 40% от депресията и тревожността са генетични и че 60% до 70% са причинени от фактори на околната среда.
• Тези психологически разстройства не се проявяват само поради нашия градски начин на живот. Губим нашите екзистенциални приоритети и целта си.

Всеки ден се изолираме все повече и повече. Въпреки че сме хиперсвързано общество, се чувстваме по-самотни от всякога.

Проучвания като това, проведено от д-р Стивън Иларди, психолог от университета в Канзас, разкриват много интересни факти. Депресията не се проявява в групи като народа калули от Папуа Нова Гвинея. Тяхната житейска философия е проста и те са много щастливи.

Древногръцкият лек за депресия, известен като „bios pythagorikos“, се състои в:

Диета, богата на омега-3 мастни киселини
Храни като орехи, зехтин, сьомга и семена от чиа съдържат омега-3 мастни киселини. Тази мастна киселина действа като автентичен невропротективен агент.

Редовни упражнения
Гимназиите в Древна Гърция са били институции, посветени на физическо и духовно обучение. Следователно една дисциплина е свързана с друга. В наши дни често пренебрегваме значението на физическите упражнения, да останем активни и да се свързваме с околната среда, природата и себе си.

Слънчева светлина
Това е един от основните ключове на гръцкия лек за депресия.
В наше време не виждаме слънцето толкова много тези дни. Заобиколени сме от изкуствени светлини на работните си места, пълни с електронни устройства. Този тип светлина влияе пряко върху способността ни да си почиваме и съответно на здравето ни.

Правете неща, които ви отвличат от негативните чувства
Древните гърци са били ценители на всичко, което води до наслада и релаксация. Те се фокусирали около дейности и неща, които ги карали да забравят за тревогите си. С това ние не казваме, че трябва да практикувате хедонизъм, но определено трябва да се научите да се наслаждавате на времето, което може да прекарате, правейки това, което харесвате. Трябва да си позволите да бъдете свободни, щастливи и креативни.

Диалектиката като лек за депресия и тревожност
Диалектиката е изкуството на конфронтиране, слушане, дебат, свързване, учене, обновяване на идеи и откриване на цели. Повече от всичко това означава да се обогатим със социални контакти, които могат да ни просветят с техните гледни точки, хора, които могат да ни предизвикат със своята енергия, жизненост и оптимизъм.

Гръцкият лек за депресия и тревожност е покана за водене на нов начин на живот. Може да ни помогне да подобрим нашето благосъстояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X